Okänd sångfågel tog Metropolitan med storm

Svenska Erika Sunnegårdh: ”Det kändes som att stå framför en vägg av kärlek”

Foto: Stephen Chernin/AP
Succé Erika Sunnegårdh tog Metropolitan med storm i huvudrollen i Beethovens opera Fidelio. Motspelaren Ben Heppner var imponerad av hennes prestation. ”Hon hade nerver av stål”.
NYHETER

Ingen älskar en askungesaga som amerikanerna.

Storyn om den svenska operasångerskan Erika Sunnegårdh, som vid 40 års ålder fick sin första stora chans på en stor scen och bokstavligt talat vann världens gunst, slås upp stort i tidningarna i dag.

Foto: Stephen Chernin/AP
genombrottet Vid 40 års ålder fick Erika Sunnegårdh äntligen sin chans – och lyckades.

Vid 19 års ålder reste Erika Sunnegård från Sverige till USA för att göra karriär som operasångerska.

Det gick inte så bra.

Istället blev det 20 års harvande med oändliga sånglektioner och auditions och extraknäck som servitris.

Debut i Malmö

Så sent som för ett och ett halvt år sedan gjorde Sunnegårdh, 40, debut på en operascen, då i Turandot i Malmö. Sedan bar det av till New York för ett riktigt stort uppdrag, som stand-in i Beethovens opera Fidelio. Enligt kontraktet skulle Erika Sunnegårdh ha gjort ett framträdande den 13 april, men eftersom huvudrollsinnehavaren Karita Mattila blev sjuk gjorde Sunnegårdh premiär i lördags kväll.

Metropolitan var utsålt. Dessutom tv-sändes operaföreställningen för 10 miljoner tittare.

Pressen var enorm. Men hon stod emot och överraskade alla, inklusive den kräsna Metropolitan-publiken. Ovationerna och hyllningarna efteråt ville aldrig ta slut, och i dagens upplaga av New York Times beskrivs genombrottet stort i en artikel på förstasidan.

Chefen: ”Nu ska vi prata”

– Det kändes som att stå framför en vägg av kärlek, säger Erika Sunnegårdh till NY Times. Det kändes som att man ville ta ett djupt andetag, men kunde inte.

Efteråt, i sin loge, tog Erika Sunnegårdh emot en ström av besökare och gratulanter. En av dem var Metropolitans general manager Peter Gelb, skriver tidningen.

– Ska vi prata nu? frågade Sunnegårdh.

– Nu ska vi prata, svarade Gelb.

Askungesagan tycks bara ha börjat.

Robert Triches