Superrobot testad i Iran

”Det finns inget krigsfartyg som kan komma undan”

Foto: Reuters
Supersnabb Här provskjuter Iran sitt nya supervapen, världens snabbaste undervattensrobot.
NYHETER

Iran tillkännager att man utvecklat och lyckats testa en ny undervattensrobot, uppger nyhetsbyrån AP.

Det är det andra nya vapnet man berättar om inom loppet av några dagar, och spänningen mellan landet och västvärlden ökar.

Roboten uppges vara världens snabbaste undervattenstorped, och ska ha kapacitet att förstöra de största militära fartygen och ubåtarna.

Den är tillverkad i Iran och kommer upp i hastigheter på 360 km/h, vilket är lika snabbt som den ryska undervattensroboten Shkval som ansetts som världens snabbaste. Hastigheten är tre eller fyra gånger snabbare än en konventionell torped.

Ingen kan fly

Uttalandat gjordes på söndagen av Ali Fadavi, chef för elitstyrkan Revolutionsgardets flotta, som inte berättade om den iranska roboten bygger på Shkval.

– Den har en mycket kraftigt stridsspets som är avsedd främst för stora ubåtar. Även om man upptäcker den finns det inget krigsfartyg som kan komma undan den här roboten, sade Fadavi till iransk tv.

Det är inte känt huruvida den också kan medföra kärnladdningar.

Så sent som i fredags testade Iran Shahab-3-missilen, som uppges vara osynlig på radar och som kan träffa flera mål samtidigt med sina multipla stridsspetsar.

Ökad spänning

Testerna har gjorts i samband med en stor militärövning med tiotusentals soldater.

Under senare tid har spänningarna mellan Iran och västvärlden ökat på grund av misstanken att Iran håller på att utveckla kärnvapen inom ramen för sitt kärnkraftsprogram.

FN:s säkerhetsråd har krävt att Iran avbryter sina försök att anrika uran, men Iran har ställt sig kallsinniga till det.

I samband med Iran-Irakkriget 1980-88 utfärdade USA ett vapenembargo mot landet, och sedan dess utvecklar Iran sina egna stridsvagnar, missiler och stridsplan.

Läs också:

Robert Triches, AP