Polisen: Bomben avsedd för högerextremister

”Den som hade laddningen såg poliser och ville inte bli visiterad”

NYHETER

Samtidigt som Nationaldemokraterna höll möte i Södertälje hittades en sprängladdning på ett pendeltåg strax intill.

Polisen är övertygad om att händelserna har ett samband.

Polisens tekniker konstaterade att det var en riktig sprängladdning som hittades på ett pendeltåg i Södertälje på lördagen. Det rör sig om en 125 grams dynamitladdning men den saknade utlösningsmekanism, som ett batteri eller en klocka.

– Laddningen var i transportabelt skick, men kunde lätt ha anslutits till en utlösningsmekanism. Personer skulle ha kommit till skada om laddningen hade detonerat, säger kriminalinspektör Peter Ståhl vid Södertäljepolisen till TT.

Om laddningen hade stoppats in i en metallbehållare skulle man enligt polisen ha fått en sprängverkan på 200 till 300 meter.

Säpo inkopplad

Strax intill stationen höll det högerextrema partiet Nationaldemokraterna ett möte. Vid pendeltågsstationen i Södertälje fanns poliser som skulle svara för säkerheten vid mötet.

– Vi vet att antifascistiska grupper känt till Nationaldemokraternas möte. Vår hypotes är att den som hade med sig laddningen såg poliserna från tåget och lämnade kvar dynamiten av rädsla för att bli visiterad, säger Peter Ståhl.

En förundersökning är inledd med rubriceringen försök till allmänfarlig ödeläggelse. Utredningen sköts av Södertäljepolisen i samarbete med Säpo.

Protokollet från den teknisk undersökning av sprängladdningen blir klart under måndagen.

På söndagskvällen hade ännu ingen person delgivits misstanke om brott. Under söndagen kom några tips in, men polisen efterlyser fler.

– Vi vädjar till personer som kom in med tåget klockan 15.40 från Märsta att höra av sig om de sett något. Plastpåsen med laddningen låg mellan två säten i en vagnarna, säger stationsbefäl David Hertz till TT.

Stationen spärrades av

En tågvärd hittade plastpåsen, bar ut den, lade den i en sandlåda i närheten av stationen och larmade polisen.

Stationen och bussterminalen i Södertälje centrum utrymdes och spärrades av medan bombteknikerna undersökte och sedan transporterade bort plastpåsen. Avspärrningarna var kvar till kvällen.

Peter Ståhl känner inte till att skarpa sprängladdningar tidigare förekommit mellan högerextremister och antifascister i Sverige. Afa-anhängare har däremot suttit häktade misstänkta för ett misslyckat försök att utlösa en brandbomb på en hamburgerrestaurang i Nyköping i februari i år.

Staffan Olsson/TT