”al-Zarqawi petad som al-Qaida-ledare i Irak”

Ska på grund av flera misstag ha ersatts av en irakier

Foto: AP
I irakisk soldat framför ett plank fullklistrat med bilder på den efterspanade al-Qaida-ledaren al-Zarqawi.
NYHETER

Bagdad

Den hårdföre jordaniern Abu Musab al-Zarqawi uppges ha blivit avsatt som politisk ledare för terrornätverket al-Qaida i Irak.

Samtidigt har USA:s och Storbritanniens utrikesministrar gjort ett nedslag i Bagdad för att uppmana de folkvalda att enas om en regering.

Condoleezza Rices och Jack Straws tvådagarsbesök hade inte tillkännagetts i förväg, men deras avsikt var att försöka få fart på regeringsbildningen, tre och en halv månad efter parlamentsvalet den 15 december.

Premiärministern Ibrahim al-Jafari utsätts för växande tryck att avgå både från de egna shiamuslimska leden och från andra falanger. Den stillsamt islamistiske Iranstödde läkaren, som länge levde i exil i London, anses inte ha förmåga att jämka samman viljorna.

Rice och Straw sade att de har med sig ett kraftfullt budskap till irakiska ledare om att världen håller på att tappa tålamodet.

- Det bör stå mycket klart för alla att det är dags att dessa förhandlingar leder till att en nationell enhetsregering bildas, sade Rice.

Petad

En källa som tros stå nära kretsen kring al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin uppger samtidigt att den irakiska motståndsrörelsen fråntagit Abu Musab al-Zarqawi hans politiska roll. al-Zarqawi har på grund av flera misstag ersatts med en irakier, hävdar Hudayf Azzam, son till Usama bin Ladins mentor, jihadideologen Abdallah Azzam som mördades 1989.

- al-Zarqawi böjde sig för ordern för två veckor sedan och ersattes av irakiern Abdullah bin Rashid al-Baghdadi, sade Hudayf Azzam, som har sin bas i Jordanien men hävdar att han har god insyn i motståndsrörelsen i Irak.

al-Zarqawi läggs bland annat till last att ha skapat en oberoende organisation kallad al-Qaida i Irak.

- Han tog sig också friheten att tala i det irakiska folkets och motståndets namn, en roll som endast irakier kan spela.

Följden blev att han efter långa diskussioner mellan imamer och övriga rebelledare anvisades en enbart militär roll.

- al-Zarqawi lovade att inte utföra fler attacker mot Iraks grannar efter att ha kritiserats för dessa operationer som anses vara en kränkning av sharia, tillade Azzam.

Överfall

Tre shiamuslimer från samma familj mördades och tre skottskadades på söndagen när deras minibuss besköts mellan Baquba och Balad Ruz nordost om Bagdad. Familjen var på väg till Balad Ruz för att leta efter en son som kidnappades dagen innan.

Två dagar tidigare anfölls en annan shiitisk familj i två bilar nära Balad Ruz. Sex familjemedlemmar dödades.

Minst sex amerikaner, bland andra två helikopterpiloter, stupade under helgen.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM