Skolsuccé i Botkyrka

Här klarar eleverna betygen med bravur

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
Skola för alla På Borgskolan anpassas utbildningen så att alla ska kunna hänga med och förstå – ingen ska bli utanför på grund av att språket ställer till med problem. Här jobbar Diana Malki och Nadine Forsberg. I bakgrunden syns lärarinnan Anna Modigh.
NYHETER

Icke godkänt, avhopp och skolk.

Det är facit för länets skolor.

Men här är klassens ljus.

Antalet elever som hoppar av grundskolan har ökat. Och de som inte får godkänt i något ämne har fördubblats på tio år, enligt nya siffror från Skolverket. I riket då vill säga.

På Borgskolan i Botkyrka är läget helt annorlunda. Antalet elever som klarar kunskapsmålen har ökat från 26 till 85 procent på två år.

– Det känns jätteskoj att vi som kommunal skola kan nå sådana framgångar, säger läraren Anna Modigh.

Intensivt arbete

Hon har just inlett en lektion med en sjua. Nio av tio elever i klassrummet har utländsk bakgrund och många har ett annat modersmål än svenska. Språket kan ställa till problem och försvåra för eleverna. Men på Borgskolan arbetar man intensivt med att förbättra kommunikationen.

– En elev ska inte misslyckas bara på grund av att hon eller han inte förstår svenska språket helt och hållet. Till exempel gör vi vad vi kan för att formulera provfrågor på ett sätt så att alla förstår, säger läraren Jakob Paulrud.

Riktigt bra skola

Hans elev Malke Halef, 14, tycker att skolan håller toppnivå.

– Just nu finns det inget som kan bli så mycket bättre. Det är roligt att gå i skolan och lärarna och undervisningen är riktigt bra, säger han.

Så gör skolan succé

Jonas Andersson