Han fixar 500 jobb – varje år

Möt mannen som spöar Arbetsförmedlingen

Foto: Malin Arnesson
STANS BÄSTA JOBBCOACH Nessim Becket hjälper folk att skaffa jobb. Han säger att ekvationen är enkel: ”Folk besöker arbetsförmedlingen av tvång. Hit kommer motiverade människor. De vill ha jobb – jag hjälper dem.”
NYHETER

En vanlig arbetsförmedlare förmedlar ett jobb per år.

Nessim Becket fixar 500.

Plus några bröllop och lite bostäder.

Med ett 18 kvadratmeter stort it-kafé, en sönderbläddrad telefonkatalog och några datorer spöar han Arbetsförmedlingen med hästlängder.

Enligt en ny rapport från riksdagens utredningstjänst förmedlar varje arbetsförmedlare ett riktigt jobb per år. Nessim Becket ordnar 500 – utan att ens vara arbetsförmedlare.

Enkel ekvation

– Folk besöker Arbetsförmedlingen av tvång, för att få ersättning. Hit kommer motiverade människor. Ekvationen är enkel: de vill ha jobb – jag vill hjälpa och tror på dem. Då går det lätt, säger han.

Nessim Becket är datautbildare och tog över it-kaféverksamheten på Fittjas Medborgarkontor för runt fem år sen. Ryktet om den fantastiska coachen spreds snabbt.

Hjälper och peppar

– Hit kommer 30–50 besökare per dag. Folk har inte bara problem att hitta arbete, jag hjälper dem att överklaga myndighetsbeslut, ordna bättre bostad, fixa bröllop – allt.

Hemligheten bakom Nessims framgång är att han inte har några möten eller någon administration. All tid går åt till att hjälpa och peppa.

”Det här är mitt liv”

– Det här är mitt liv. När det kommer in snygga tjejer brukar de andra besökarna medvetet störa vårt samtal. De säger helt öppet att de inte vill att jag gifter mig – då kanske jag får mindre tid för arbetet.

De fick jobb genom Nessim

Statsvetaren

Statsvetare som varit städare i många år och hade självförtroendet i botten. I dag utbildar han sig till socialarbetare.

Bidragssökaren

Tjej som egentligen ville ha hjälp med ansökan om socialbidrag. Det slutade med en bostad och ett bra jobb inom vården i stället.

Vårdarbetaren

Ung kvinna som ville arbeta inom vården. Nessim skickade henne på intervju och hörde därefter ingenting. En tid senare ringer arbetsgivaren och tackar för att han tipsat om en sådan duktig person.

63-åringen

63-årig man som arbetsförmedlingen inte ville hjälpa på grund av hans ålder, trots att han ville jobba. I dag är han lagermästare på Åhléns.

Civilingenjören

Civilingenjör som ville ha hjälp att söka jobb som lagerarbetare. Nessim Becket vägrade hjälpa honom med ansökan och uppmuntrade honom i stället att söka jobb inom sin bransch. Han fick jobb som ingenjör vid byggandet av Södra Länken.

3 tips till dig som söker jobb

Nessim Becket hjälper folk med jobben.

Läs mer

Terri Herrera Eriksson