bin Ladin skröt om terrorattackerna

Terrorledaren var en säkerhetsrisk för al-Qaida

NYHETER

Många visste på ett tidigt stadium att en stor självmordsattack mot USA var på gång

Usama bin Ladin kunde inte hålla tyst utan antydde för besökare och deltagare i hans nätverk vad som var på gång.

Det säger ledaren och hjärnan bakom idén om en attack med flygplan, pakistaniern Khalid Sheikh Mohammed.

Usama bin Ladin.

Usama bin Ladin var en säkerhetsrisk för dem som skulle genomföra självmordsattackerna i USA.

Långt innan attackerna genomfördes pratade han bredvid mun. Han berättade för många människor att en stor operation med 20 martyrer var på gång.

Det skriver journalisten Bengt Albons i måndagens DN.

Nya detaljer i CIA-förhör

Operationens ledare, Khalid Sheikh Mohammed, blev orolig av alla rykten och blev tvungen att be bin Laden att hålla tyst.

Khalid Sheikh Mohammeds planläggning, kontakter med Usama bin Ladin och organisering av attackerna den 11 september 2001 har blivit känd mer i detalj. Utdrag ur CIA:s förhör med honom har nyligen blivit offentliga då de använts som bevis i rättegången mot den misstänkte terroristen Zacarias Moussaoui.

Planerade att kapa tio plan

Khalid Sheikh Mohammed ville redan i mitten av 90-talet kapa tio amerikanska passagerarplan och flyga fem av dem mot mål på östkusten, fem mot mål på västkusten.

Han la fram sin plan för bin Laden som enligt DN-artikeln inte trodde på idén. bin Ladin hade nyligen kommit till Afghanistan efter att ha flytt från Sudan och var koncentrerad på att organisera sin verksamhet där.

bin Laden bestämde målen

Men på våren 1999 hade Usama bin Ladin ändrat sig och gav Khalid Sheikh Mohammed uppdraget att leda operationen.

Khalid Sheikh Mohammed valde att använda framförallt saudiska män till självmorduppdraget eftersom de hade lätt att få visum till USA.

Saudiern Mohammed Atta utsågs till ledare för gruppen i USA.

Khalid Sheikh, bin Ladin och Atta hade ett möte i Kandahar i Afghanistan. På det mötet förklarade bin Ladin att han ville att attacken skulle riktas mot tre mål, ett militärt, ett ekonomiskt och ett politiskt, skriver DN.

Ville börja tidigare

Senare gjorde bin Ladin en lista på vilka mål han ville skulle träffas. Listan gav han till Khalid Sheikh Mohammed och där stod att målen skulle vara World Trade Center, Pentagon och Capitolium, där kongressen sammanträder.

Den otålige bin Laden försökte flera gånger få Khalid Sheikh att starta anfallen i förtid. En gång ville han slå till i samband med att Ariel Sharon besökte Vita huset.

Simone Söderhjelm