Britterna får eget FBI

Blair: Vi ska göra livet till ett helvete för dem som ställer till ett helvete för andra.

Foto: TWENTIETH CENTURY FOX
Kollegor Nu får England ett alldeles eget FBI. Om skådespelarna från tv-serien Arkiv-X – Gillian Anderson och David Duchovny – är med i storsatningen är dock mindre troligt.
NYHETER

En ny superorganisation har startats för att bekämpa organiserad brottslighet i Storbritannien.

Framförallt är det växande problem med narkotika och trafficking som ska bekämpas.

Organisationen kallas Soca (Serious organized crime agency) och har byggts upp i tysthet under ett års tid. 2 000 agenter och ytterligare 2 200 personer har knutits till Soca, som är landets första icke-polisiära brottsbekämpningsmyndighet.

Stort hopp

Chef för Soca är Sir Stephen Lander som tidigare arbetat som chef på MI5, och premiärminister Tony Blair satte på måndagen stort hopp till Soca:

– Det här är en myndighet som har makten och organisationen att göra livet till ett helvete för de som gör livet till ett helvete för andra. Det spelar ingen roll hur långt ifrån gatan där drogerna och trafficen finns som du sitter. Vi kan komma efter brottslingarna ändå och sätta dem i fängelse. Och när de har släppts fria kommer vi att kunna belägga dem med ekonomiska restriktioner för en lång, lång tid framåt, lovade han.

5,3 miljarder årligen

Satsningen på Soca kostar de brittiska skattebetalarna motsvarande 5,3 miljarder kronor per år. Å andra sidan har man redan nu siktat in sig på ett tusental nyckelpersoner inom den organiserade brottsligheten i Storbritannien.

Robert Triches