Så ser framtidens tidningsläsande ut

Forskarna tror på e-pappret – ”Den har samma läsbarhet som en tidning”

NYHETER

Framtiden ser dyster ut för de gammaldags papperstidningarna.

Morgondagens tidningsläsare kommer istället att ha pressbyrån i knät och läsa världens tidningar i sitt e-papper, tror forskarna.

Ungefär som en förstasida skulle e-pappret kunna se ut. Med hjälp av navigationsknappar ska man kunna bläddra i tidningen.

På högskolan i Halmstad finns en forskningsgrupp för media och IT som i flera olika projekt försöker ta reda på hur tidningsläsandet kommer att te sig i framtiden. Ett projekt handlar om det så kallade e-pappret, en helt elektronisk manick, där man ska kunna ladda ner vilken tidning man vill från vilket hörn av världen som helst.

Läsplatta

– E-pappret är en läsplatta, skulle man kunna uttrycka det som, som har samma läsbarhet som ett pappersblad. Det krävs ingen bakgrundsbeslysning och kontrasten är högre än på en tv eller datorskärm, säger Carina Ihlström, projektledare och lektor på högskolan i Halmstad.

Kort sagt är det bekvämare för ögat att läsa ett e-papper än en skärm. Dessutom kan man sitta utomhus och läsa utan att solblänk skymmer texten.

I dagsläget har man tagit fram tre e-pappersprototyper. Två är i A5 storlek och en i A4 och alla är i färg.

Egen pressbyrå

– I framtiden tror vi att man både kommer att kunna prenumerera på sin dagstidning i e-pappret, men också att man kommer att ha en egen ”pressbyrå”, där man kan köpa och ladda ner lösnummer från hela världen, säger Carina Ihlström.

Projektgruppen och Tidningsutgivarna har genom designbyrån Propeller och stiftelsen Svensk Industridesign tagit fram tre demonstrationsfilmer för hur e-papper skulle kunna fungera i framtiden. De finns här intill.

Dessutom behöver forskarna din, nätläsarens, hjälp med att svara på en enkät om morgondagens tidningsläsande.

Så kan det bli - se demonstrationsfilmerna

Robert Triches