Hotar slå till mot turistmål

Turkiet skakas av flera blodiga våldsdåd

Turistmål i Turkiet hotas av en väpnad kurdisk organisation. Men UD uppger för TT att de ”för stunden” inte ändrar några reseråd.
NYHETER

UD avråder svenskar från att besöka platser där demonstrationer äger rum i den kurdiskdominerade delen av Turkiet.

Över 30 personer har dödats det senaste året och nu hotar en väpnad kurdisk organisation med attentat mot turistmål.

Rebellgruppen Kurdistans befrielsehökar (TAK), som har tagit på sig flera dödliga bombattentat i Turkiet det senaste året, hotade på måndagen att slå mot turistmål runt om i landet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

I ett meddelande som publicerades på den kurdiska nyhetsbyrån Firats webbplats uppmanar TAK turister att undvika Turkiet ”eller ta konsekvenserna”. Utländsk valuta som förs in av turisterna är ”den största tillgången för den turkiska staten... i dess attacker mot det kurdiska folket”, sade organisationen och utlovade angrepp mot hotell och researrangörer.

Enligt turkiska myndigheter är TAK bara en täckmantel för den kurdiska PKK-gerillan, men det har förnekats av gerillan.

Inga ändrade reseråd

UD:s bedömning är att besökare i Turkiet "bör undvika platser där demonstrationer äger rum, iaktta allmän försiktighet och i övrigt vara uppmärksamma på händelseutvecklingen."

Men för närvarande finns enligt UD inga indikationer på specifika hot riktade mot svenskar eller svenska intressen.

Resebolagen har avvaktat UD:s bedömning.

– Vi har 200 kunder i Turkiet nu och håller kontakt med UD. Om de skulle avråda från resor till Turkiet kommer vi att följa deras rekommendationer, säger Lottie Knutson, informationsdirektör på Fritidsresor, till aftonbladet.se.

Hundratals gripna

Den senaste veckans oroligheter i de kurdiska delarna av Turkiet är bland de värsta som landet har skådat sedan PKK tog till vapen mot turkiska staten 1984.

Sedan 14 PKK-rebeller stupade i strid med turkiska armén för drygt en vecka sedan har ett 15-tal personer dödats.

– På tio dagar har 30 av våra invånare förlorat sina liv, sade borgmästaren för Diyarbakir, Osman Baydemir, på måndagen.

Ytterligare 360 människor har skadats, däribland 199 anställda i de turkiska säkerhetsstyrkorna. Av de nära 600 som gripits av polis är 354 kvar i häkte i väntan på rättegång.

Den förbjudna separatistorganisationen PKK påstås ligga bakom våldsutbrotten, men politiska analytiker och diplomater säger att våldet speglar lokal och regional ilska över bland annat arbetslöshet och regeringens ovilja att ge större självstyre till den i huvudsak kurdiska regionen i östra Turkiet.

Ahmet Türk, vice ordförande för Turkiets största kurdiska parti, Demokratiska samhällspartiet (DTP), har manat till ett slut på våldet. Han beskriver upploppen som en explosion av politiska, sociala och ekonomiska problem som har plågat Turkiets sydöstra region i årtionden.

Türk efterlyser enligt AFP omfattande reformer för att stärka de kulturella och politiska rättigheterna för den kurdiska befolkningen, tillsammans med ekonomisk och social utveckling för regionen och allmän amnesti för PKK-folk.

Karin Henriksson, TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM