Lemlästaren

Liberias expresident Charles Taylor åtalas för krigsbrott

1 av 3 | Foto: ap
stympad generation Charles Taylor såg till att kriget spillde över till grannlandet Sierra Leone. Där utfördes de värsta grymheterna av barnsoldater.
NYHETER

Charles Taylor ser inte ut som ett monster.

Men var och en som ser de tiotusentals barn som fått armar och ben avhuggna måste undra om han ändå inte är det.

Krigsförbrytarrättegången mot honom inleddes i går.

Taylors mörka kostym och välstrukna vita skjorta hade gett honom tillbaka lite av självsäkerheten men ögonen avslöjade honom.

Fortfarande i chock över att han faktiskt var gripen.

Nigeria hade länge fungerat som en säker tillflykts-ort. Ända tills USA lät förstå att Liberias expresident borde utlämnas till krigsförbrytardomstolen i Sierra Leone.

Någon viskade i Taylors öra att det var dags att fly. Han var på väg över gränsen till Kamerun när han greps i förra veckan med två kappsäckar fulla av dollar och euro.

Inte ens i Afrika går en exdiktator längre säker. En dag som många afrikaner aldrig trodde skulle komma.

Barn tvingades döda

Myndigheterna lät medvetet Taylor paradera i skrynkliga kläder och handfängsel på väg till arrestlokalerna i Freetown. En varning till andra despoter.

Taylor var arkitekten bakom inbördeskriget i Liberia 1989-2003 men framför allt såg han till att striderna spillde över i diamantrika grannlandet Sierra Leone där han finansierade RUF-gerillan.

Där begicks ofattbara grymheter.

Barn kidnappades och tvingades bli soldater. Drogade tvingades de mörda och lemlästa.

I dag finns en hel generation i Sierra Leone som bara har fingrar på ena handen, som saknar en arm eller ett ben. Ärr som ytterst bär Charles Taylors signatur.

I likhet med krigsförbrytare som Slobodan Milosevic och Saddam Hussein lät Taylor hantlangare utföra det smutsiga jobbet.

Anser sig oskyldig

Taylor framträdde i går bara för att formellt förklara sig icke skyldig och säga att han inte erkände domstolen. Ingen vet när rättegången kommer i gång på allvar eller hur lång tid den kommer att ta.

För barnen är det viktigaste att han får sona sina brott.

Lång brottslista

Wolfgang Hansson