Bodströms medieshow

Föreställning: presskonferens Regi: ministern

NYHETER

Ett par minuter efter elva kom Thomas Bodström med rikspolischefen, riksåklagaren och tre pressekreterare i släptåg. Han hade lyckats igen, pressrummet i Rosenbad var fullsatt.

- Hej! sa Bodström till journalisterna.

Foto: JOHAN BÄVMAN
Sammankallande Justitieminister Thomas Bodström höll i går presskonferens. Det var som vanligt fullsatt och i centrum var ministern – som vanligt.

Hälsningen rymde oceaner av självförtroende, vilket inte är konstigt eftersom statsminister Göran Persson på ett regeringssammanträde nyligen uppmanade sina statsråd:

-Titta på Bodström och lär. Han vet hur man hanterar media.

Ingen minister, med undantag av Persson, har ett sådant genomslag. Det går knappt en dag utan att Bodström är med i tidningarna, teve eller radio.

Det tredje steget

Han satte sig i mitten, med rikspolischefen Stefan Strömberg på sin högra sida och riksåklagaren Fredrik Wersäll på den vänstra. Bodström sa att regeringen nu har nått tredje steget i sin strävan att bekämpa brottsligheten.

Det första var fler poliser - Sverige har flest poliser i Norden - och det andra var ny lagstiftning - till exempel det kontroversiella förslaget om buggning.

Så vilken nyhet skulle Bodström släppa i dag?

Rikspolischefen och riksåklagaren var klädda i mörka kostymer och hade mörka slipsar. Bodström var klädd i en ljusare kostym och hade gulgrön slips, vilket fick honom att sticka ut även här.

Ska kraftsamla

Nyhetsbyrån TT hade komprimerat kallelsen till presskonferensen på följande sätt:

"Justitieminister Thomas Bodström presenterar en stor satsning mot grov organiserad brottslighet."

Han lämnade över ordet till rikspolischefen Strömberg. Nu skulle vi få veta vad den stora satsningen innehöll.

Strömberg sa att polisen ska kraftsamla och koordinera sin verksamhet. Sedan sa han kraftsamla en gång till. Sedan sa han att polisen ska samordna sin verksamhet. Därefter sa han att polisen ska öka sina ansträngningar för att skapa en för hela polisen gemensam bild av den organiserade brottsligheten och denna gemensamma bild ska utmynna i en strategi.

För detta arbete avsätter polisen 100 till 120 miljoner kronor ur sin egen budget.

Bodström tackade. Han gav ordet till riksåklagaren Wersäll, som sa att det är viktigt att ha en samlad bild och en heltäckande analys samt en nationell strategi.

Riksåklagaren sa också att man satsar på ett ökat antal lagföringar, det vill säga döma fler brottslingar.

Bodström tackade.

- Frågor? sa han och tittade vänligt, kanske lite roat, på den samlade pressen.

Tystnad.

- Ni kanske vill prata med var och en av oss, sa Bodström.

Ekonomiskt löfte

Journalisterna och

fotograferna trängdes strax kring justitieministern. När han talat sig varm utlovade han obegränsat med pengar till polisen, något som torde överraska både finansministern och statsministern.

- Om polisen behöver ytterligare pengar kan jag garantera att det inte kommer att finnas några ekonomiska begränsningar, sa Bodström till TT.

Än en gång visade han vilken utomordentligt skicklig minister han är.

På att synas i teve och tidningar.

Peter Kadhammar