De flyr för sina liv

Ett-årig pojke sköljdes med i översvämningen och drunknade

Foto: AFP
Vallen brast Hundratalas brandmän och soldater kämpade med att laga den brustna vallen i den österrikiska byn Stillfried.
NYHETER

Människor flyr för sina liv medan vattnet förstör deras hem.

I Österrike evakuerades på tisdagen cirka tusen personer efter att flera dammar gett vika för de stigande vattenmassorna.

GRAFIK: DINO STÉN

Över hela Centraleuropa har översvämningarna orsakat stort kaos. I Österrike kämpade hundratals soldater och brandmän på tisdagen med att försöka laga två vallar som brustit i låglänta delar nordost om Wien. I byn Stillfried har ett trettiotal hem fått evakueras medan man förtvivlat försöker laga ett 150 meter brett hål i en vall. Minst två Blackhawk-helikoptrar har under dagen använts i arbetet.

Invånarna i den lilla staden berättar för AP att dammen eller vallen har visat tecken på att brista ända sedan 1997, men myndigheterna uppges ha ignorerat varningstecknen.

Det är okänt hur många dödsoffer översvämningarna i Centraleuropa krävt, men på tisdagen hittade dykare i den österrikiska staden St. Georgen im Attergau liket av en ett och ett halvt år gammal pojke som sköljdes med av översvämningsvattnet när han lekte utanför sitt hus.

Katastroftillstånd

I Tjeckien utlystes på måndagen katastroftillstånd. Där läget är som värst har floden Elbe stigit till nästan tio meter över sin normala nivå. Tjeckien utlyste katastroftillstånd när sju av landets regioner tagits över av vattenmassorna. Flera människor har mist sina liv.

Samtidigt förvärras situationen även i Ungern, Polen, Österrike, Tyskland och Slovakien.

Orsaken till vad som tros bli de värsta översvämningarna i Centraleuropa på hundra år är smältande snö och skyfall.

Nordtjeckiska Hrsenko, på gränsen mot Tyskland, står under vatten. Polisen har spärrat av hela staden, skriver AP. Och nu är till och med huvudstaden i fara.

Regnet fortsätter

– Om vattnet stiger ytterligare så är Prag hotat, säger inrikesminister Frantisek Bublanhe till nyhetsbyrån AFP.

Tyska Der Spiegel berättar om över 500 brandmän och oräkneliga frivilliga, som försöker täta dammarna vid floden Elbe med 10 000 sandsäckar i Dresdenområdet. Samma situation råder i Budapest.

– Befolkningen kan komma att tvingas lämna sina hem och de drabbade områdena, sa landets skakade premiärminister Ferenc Gyurcsany på en presskonferens under måndagen.

Men till skillnad från i Tjeckien väntar Tyskland med katastrofläget.

Samtidigt förutspår väderprogrnoserna mer regn de närmaste dagarna.

Patrik Andersson