Femton polisanmäls för fildelning

Ifpi: Föräldrarna bär ansvar för vad barnen laddar ned

NYHETER

Skivbolagens branschorganisation, Ifpi, polisanmäler ytterligare 15 privatpersoner för brott mot upphovslagen.

Framöver kan anmälningarna mot illegal fildelning komma att öka.

Foto: fredric alm
15 personer polisanmäldes för fildelning. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.

Svenskarna som polisanmäls i dag har laddat upp musik i illegala fildelningsnätverk. Polisanmälningarna bygger enbart på IP-adresser. Vilka som äger adresserna - och därmed riskerar åtal - är upp till polisen att avslöja.

Anmälningarna spridda över fler nätverk

- Vi vet bara att de här personerna har använt sig av illegala fildelningsnätverk, i relativt stor omfattning, säger Ludwig Werner, Ifpis ordförande i Sverige, till aftonbladet.se.

Bland de illegala nätverken finns FastTrack (Kazaa), Gnutella (BearShare), eDonkey, DirectConnect, BitTorrent, WinMX och SoulSeek.

- Vårt mål har varit att sprida anmälningarna över så många nätverk som möjligt, inte att hitta personerna som laddat upp mest illegal musik, säger Ludwig Werner.

Föräldrar får ta smällarna

Bland privatpersonerna som Ifpi anmält tidigare, både i Sverige och andra länder, har de flesta varit män mellan 20 och 35 år. Många har varit föräldrar till barn som laddat ner musik.

- Det kan verka hårt, men det är föräldrarna som har internetabonnemangen. Det gör dem ansvariga även för vad barnen gör vid datorn, säger Ludwig Werner.

Efter Ifpis anmälningar mot 15 svenskar i november minskade musiknedladdningen i landet med 17 procent - under de tre sista månaderna 2005. Det visar en undersökning gjord av Mediavsion som intervjuat slumpvis utvalda personer.

Öppna för att anmäla fler

Framöver räknar Ifpi med att fortsätta anmäla.

- Hittills har det fått önskad effekt och vi är öppna för att öka anmälningarna, beroende på om den illegala verksamheten ökar. Går det åt rätt håll kan vi minska istället.

Internationellt har skivbolagens kampanj redan tvingat hundratals människor som laddat ned musik olagligt att betala ersättningar på i snitt 25 000 kronor.

Karin Henriksson