Tipsade om Hagamannen – för sex år sedan

Umeåkvinna: ”Jag blev inte trodd”

NYHETER

En kvinna från Umeå berättar i dag i Västerbottens-Kuriren att hon tipsade polisen om den nu häktade 33-åringen redan för sex år sedan.

Men polisen avfärdade henne, säger hon.

– Jag blir så trött när jag tänker på att jag inte blev trodd, säger hon till VK.

Vid tillfället hade 33-åringens sambo nyligen fött barn och familjen var på sjukhuset, liksom kvinnan från Umeå. Flera gånger träffade hon på 33-åringen, som hon säger gav henne en otäck känsla.

– Han var åt det kalla hållet, säger hon till VK.

Kvinnan vill inte gå in på vad det var som gjorde att hon tipsade polisen om 33-åringen.

– Jag vill inte försvaga andras vittnesuppgifter genom att berätta detaljer. Men det var något med hans utseende, och ytterligare saker, som fick mig att misstänka honom.

Nära sjukhuset

Den 19 mars 2000 begick Hagamannen två överfall. Dels överfölls en kvinna på Brandmannagatan, dels våldtogs och misshandlades en kvinna svårt på Universitetsområdet. Bägge överfallen skedde i närheten av sjukhuset, utanför Hagamannens vanliga jaktmarker.

– Det stod om överfallen i tidningen, berättar kvinnan för VK.

Efter någon vecka ringde hon till polisen med sitt tips. Kvinnan berättar för VK att polisen som svarade ifrågasatte att gärningsmannen kunde vara en nybliven pappa. Tipset togs inte på allvar, säger kvinnan.

I söndags förra veckan tog kvinnan återigen kontakt med polisen och nu var de mer intresserade.

– Nu ja. De var tacksamma, och vittnesmålet skulle ingå i förundersökningen. Men jag blir så trött när jag tänker på att jag inte blev trodd. Det kunde ha varit slut då, efter två års polisutredning i stället för åtta.

Skakar polisen

Kvinnans uppgifterna skakar om den pågående polisutredningen. Carina Lundberg, pressinformatör på polisen i Västerbotten, berättar att man gått igenom hela utredningsmaterialet för att försöka kolla umeåkvinnans uppgifter.

– Men det är faktiskt så att namnet dök upp för första gången nu den 29:e mars, säger hon till aftonbladet.se.

Det innebär inte att kvinnan ljuger. Det kan också vara så att den polis som tog emot samtalet för sex år sedan helt enkelt inte fattade att det rörde sig om ett tips utan tog det mer som ett informellt samtal eller en fråga.

– Det kan vara så, och det är i så fall mycket allvarligt. Det kan bli fråga om att skärpa rutinerna eller förändra systemet, säger Carina Lundberg.

Hur det egentligen ligger till är just nu omöjligt att kolla.

– Alla ingående samtal noteras och sparas. Men systemet gallras efter nio månader. Då rensas allt som ansetts som oviktigt, säger Carina Lundberg.

Tidigare:

Robert Triches