Experterna: Man måste ingripa

Dennis Töllborg: ”Om fler ingrep skulle vi slippa både fler offer som gärningsmän”

1 av 2 | Foto: andreas hillergren
Kriminologen Jerzy Sarnecki menar att alla måste ta sitt ansvar.
NYHETER

Statistiken säger inget om hur farligt det är att ingripa vid ett pågående brott.

Erfarenheten säger att ibland går det bra – ibland går det snett.

– Det spelar ingen roll. Alla måste ta sitt sociala ansvar, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Med dagens brottsstatistik finns det ingen möjlighet att räkna ut hur många människor som utsatts för brott när de i sin tur ingripit vid ett pågående brott.

Det finns dock gott om uppmärksammade exempel, både på när ingripandet slutat på det mest tragiska vis, och när allt avlöpt lyckligt.

”Tämligen ofarligt” – oftast

– Det är beklagligt att det inte finns någon statistik, men man kan nog säga att i de flesta fall så är det tämligen ofarligt att ingripa, säger Jerzy Sarnecki, kriminolog vid Stockholms universitet. Allt handar om att använda sitt sunda förnuft och avväga risken för att ingripa mot sin egen förmåga.

– Med andra ord, två unga, starka män har kanske möjligheten att springa ikapp en väskryckare. En svag, gammal tant kan inte göra det, men hon kan iaktta, notera och ringa polisen, säger Jerzy Sarnecki.

Sa inte ett pip

Dennis Töllborg, professor i juridik vid Göteborgs universitet, är inne på samma linje:

– Om fler ingrep skulle vi slippa både fler offer och gärningsmän, säger han. Ta alla dessa ungar som håller på och rånar varandra på sina mobiltelefoner och annat‚ om fler vuxna vågade ingripa när sådant sker mitt framför ögonen på dem skulle vi få ett annat samhälle.

Han ger ett exempel från egen erfarenhet:

– En kille på min spårvagn blev rånad på sin mobiltelefon av ett gäng ungdomar som satt längst bak. Jag sa ifrån och det blev lite kurr och sparkar. Runt omkring satt femton vuxna som inte sade ett pip.

Gänget hoppade av och försvann. Töllborg tvekar inte att kalla dem som inte ingrep för ryggradslösa.

– Jag blev så jäkla förbannad så jag skällde ut hela bunten. Det är var och ens förbannade skyldighet att ingripa – efter egen förmåga, när man ser pågående brott eller trakasserier.

Marcus dödades när han ingrep - pojkarna i Farsta stoppade en våldtäktsman

Marcus blev misshandlad till döds när han sa till om en så oskyldig sak som att man inte får kissa på gatan.

Busschauffören som ingrep i ett slagsmål blev hotad - av sin arbetsgivare. Han skulle få sparken för att han klivit av bussen för att stoppa bråket. Idag har arbetsgivaren ändrat sig.

Fem ungdomar såg hur en man gav sig på en ung flicka. Med förenade krafter brottade de ner och höll fast honom och ringde polisen. Mannen som redan var efterlyst för en tidigare, mycket grym våldtäkt kunde gripas.

Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM