”Det är den ultimata naturupplevelsen”

Annie Johansson är en av hundra segelflygande kvinnor i Sverige – här skriver hon själv om sin passion

1 av 4 | Foto: <rod>Läsarbild</rod>/John-Bertil Johnsson
Annie svänger höger: Annie gör en högersväng ovanför Varberg en vacker dag i juli, i det tvåsitsiga flygplanet SE-UOK, en DG 500 som används bla i utbildningen till certifikat.
NYHETER

”I luften är jag fri” säger Rita och blickar upp mot vårsolen. För henne, precis som för mig är det snart dags att ge sig upp i luften igen efter de mörka vintermånaderna.

I Sverige finns det ungefär 2500 aktiva segelflygare. Cirka 100 av dessa är kvinnor.

Vem har inte drömt om att vara en fågel? Sväva långt ovan molnen och blicka ner på jorden, flyga dit vingarna bär. För många förblir detta en dröm, men några av oss har gjort drömmen till verklighet.

Ett segelflygplan är ett litet flygplan med plats för en eller två personer. Ett segelflygplan har ingen motor med ändå kan det flyga. Hur?

Ett segelflygplan utnyttjar ett flygplan med motor eller en vinsch för att komma upp i luften, men väl upp i det blå kopplas segelflygplanet loss och flyger på egen hand.

Piloten använder sig av varma uppåtströmmande vindar, så kallad termik, för att få planet att behålla sin höjd och för att stiga ännu högre. Ett segelflygplan kan hålla sig flygande i åtskilliga timmar och nå svindlande höjder upp till 10 km! Trots att det inte har någon motor, kan en skicklig pilot flyga en sträcka på upp till hundra mil och till och med få flygplanet att flyga upp och ner eller göra loopingar!

Hösten 2005 bildades ”Gliderbirds”. Vi är ett gäng glada segelflygande tjejer som träffas och har roligt ihop. Det blir givetvis mycket flygsnack men också mycket annat. Vi ordnar för första gången i år ett rikstäckande segelflygläger för oss tjejer.

En av våra viktigaste uppgifter är att sprida information om segelflyg till andra kvinnor och få fler att börja med vår sport! Samtidigt vill ha ett nätverk där vi kan lära av varandra och träffa andra med samma intressen. Vi är ju trots allt ganska få.

Ett segelflygcertifikat kostar ca 15-20 000 kr och det finns ca 60 klubbar i landet som erbjuder utbildning.

Segelflygning är mycket mer än bara flygning, det är en passion och en livsstil. Segelflygning ser inga gränser, alla är välkomna!

Det ger den ultimata naturupplevelsen, du är ett med naturen... långt upp i det blå, där det enda som hörs är vinden där du sveper fram.

Läsarartikel

Vill du veta mer?

Annie Johansson (segelflygande livsnjutare)