Silverkonst i underlandet

1 av 3
Kajsa Öberg - den ena av Dada's Diamonds två grundare. Foto: Ida Lithell
NYHETER

Dada's Diamonds - Stockholms mest lovande smyckedesign - gör konst av sagor. Följ med till silversmidets underland.

Få litterära verk hyllar fantasin som Lewis Carrolls ”Alice i underlandet” från 1865. Idag är berättelsen högaktuell på den svenska smyckemarknaden. Anledningen kan spåras till Ida Forss och Kajsa Öbergs företag Dada's Diamonds, en uppstickare som fått ordentligt med svängrum sedan premiärvisningen av den första kollektionen på Svenskt Tenn i Stockholm, den 17 augusti ifjol. Och den första kollektionen är också den som förklarar uppsvinget för Alice-syndromet i smyckevärlden – ”Wonderland Collection” är inspirerad av Lewis Carrolls verk om det besynnerliga livet under markytan.

- Vi ville leka med temat. Så det är en blandning av ett konkret tema och diffusa tolkningar, berättar Kajsa Öberg, för tillfället stationerad i företagets showroom/kontor/verkstad på Timmermansgatan.

- Allting i sagan stämde överens med det vi ville säga med våra smycken.

Och vad ville ni säga?

- Vi ville åt det surrealistiska. Och igenkänningen, utan att skriva någon på näsan.

- Att hitta våra smycken ska vara som att titta i mormors gamla smyckeskrin. Nu väcker inte alla smycken den känslan. Men vi har märkt att personliga smycken går bäst.

Dada's Diamonds har även tagit fram Simply Dada's Collection, som bygger på elementen mustaschen och diamanten – företagets två symboler - och That's Amore Collection – part one, som lanserades i samband med Modeveckan och består av smycken med hjärtan, händer och pilar.

Tanken är att man varje år ska presentera parallella kollektioner utöver en ny temakollektion.

- En smygkollektion kan dyka upp när som helst, avslöjar Kajsa Öberg och byter örhängen efter att en kund köpt de hon bar.

Några ledtrådar?

- Vi planerar att basera ytterligare kollektioner på kärlekssymboler. Sedan kommer det en ny temakollektion i augusti. Men det enda jag tänker säga är att det handlar om litteratur och om vårt kulturarv.

Hur tänker ni när ni ska skapa en temakollektion?

- Vi vill utgå från berättelser som lästs av både barn och vuxna. Man kan säga att vi eftersträvar det banala och det naiva. Men samtidigt vill vi inte vara platta, enkla, raka och rena.

- Vårt namn speglar vårt arbete. Dada's Diamonds är en motsättning i sig. Först har vi "Dada" - från barnspråket och dadaismen - som står för det kontroversiella och nytänkande. Det krockar skönt med diamanten. Det är den krocken vi strävar efter i våra smycken. Vi vill åt symboler med tvist. Sådant man inte väntar sig. Utan att det blir för tokroligt.

Rubin i gumpen

Örhänget Sleeper bildsätter Kajsa Öbergs förklaring med sitt klassiska hänge - en liten sovande hasselmus med en rubin i gumpen dinglar under en rosett. Var hämtar man inspirationen från om man låter djuren smycka ansiktet?

- Vi är båda intresserade av smyckehistorien och särskilt av barocken och 1800-talet då händer, råttor och andra djur var vanliga i de här sammanhangen.

Ni känns ju väldigt rätt i tiden. Med det skräddarsydda modet, Sofia Coppolas kommande film ”Marie Antoinette” och alla andra retromåsten i bakhuvudet.

- Vi har inte varit intresserade av trender. Våra silversmycken är inte säsongsbundna, men ibland prickar vi in någon trend.

- Det viktiga för oss är själva hantverket, som vi kan och känner en trygghet i. Vi verkar på olika plattformar och hör hemma både i hantverks-, mode- och designvärlden. Det kan nog skapa en otydlighet. På samma gång är det skönt att få växa fram.

Ida Lithell

Kajsa Öbergs smultronställen i Stockholm

Dada's Diamonds

Royalsmycket That's Amore Royal Touch My Heart från That's Amore Collection. Foto: Ida Lithell

Alice i underlandet som inspirationskälla