Skivbolaget som gör tvärtom

NYHETER

Skivbolaget Hybris älskar fildelning:

- Ifpi ser det som att folk snor artisternas låtar. Vi ser det som marknadsföring, säger gratisbolagets grundare Mattias Lövkvist till aftonbladet.se.

Flera av Hybris artister har sajnats när de har varit helt oetablerade. Hos de större bolagen hade de kanske aldrig fått en chans.

- Därför tycker jag inte direkt synd om storbolagen som förlorar pengar nu. De har tjänat på det gamla systemet, medan vi och våra artister tjänar på det nya, säger Mattias Lövkvist.

Han är 30 år i dag och när han tänker på tillgängligheten på musik under sina tonår - så tycker han att dagens unga har det bättre.

- Västerås där jag bodde var kulturell ödemark. Det enda bandet som fick skivkontrakt var ett sopigt hårdrockband. I dag, när man kan få en publik via nätet, så kan fler band få komma fram och leva på sin musik, säger han.

Europalanseras efter två år

Hybris har elva artister sajnade och ingen av dem tjänar mängder med pengar, men ett par av dem kan försörja sig på skivförsäljning och turnéer.

En som verkligen lyckats genom Hybris är Sara Assbring, alias El Perro del Mar. Hennes låtar har lett till cirka 100 000 nedladdningar från bolagets hemsida sedan 2004.

- Hon var helt okänd, fick snabbt en stor publik genom oss, och nu ska hon lanseras i hela Europa - genom ett större skivbolag i England, säger Mattias Lövkvist.

Lättare ta betalt i community

Han tycker att Ifpi borde dra nytta av människors internetvanor istället för att polisanmäla.

- Vi vill också kunna ta betalt för mp3-spår men faktum är att det går inte. I alla fall inte genom att applicera den gamla världen på den nya - med statiska skivaffärer på nätet. Miljoner människor fildelar och de kommer inte att sluta. Kanske kan man få dem att betala - men då måste man vara mer kreativ än att skrämma bort dem med polisanmälningar. Själv tror jag på att skapa en community liknande Lunarstorn eller Skunk, men med inriktning mot en egen nisch av musik. I ett sådant forum vore det nog lättare att ta betalt.

Karin Henriksson