– Ingen anledning att hota med fängelse

Piratpartiets Christian Engström chattade om skivbolag, övervakning och patent

NYHETER

   Christian Engström säger: Hej.

Dashiva säger: Vad är ditt främsta skäl till att man skall rösta på Piratpartiet till hösten?

   Christian Engström säger: Vi vill släppa fildelningen fri så att polisen kan ägna sig åt att jaga riktiga brottslingar istället för vanliga ungdomar. Den nya tekniken ska användas till att berika människors vardag, inte för att övervaka dem. Det här tycker vi är viktigare än skillnaden mellan de två blocken, som i praktiken är nästan likadana.

benty säger: vill ni avskaffa upphovsrätten? varför isåfall? det är väl den som många musiker etc lever på.

   Christian Engström säger: Musiker/artister/låtskrivare tjänar inga pengar på upphovsrätten idag. De artister som kan leva på sin konst försörjer sig på spelningar. Det är skivbolagen som äger upphovsrätten så fort något har blivit utgivet på skiva. Skivbolagsdirektörerna tjänar miljoner medan artisterna på sin höjd får småsmulor. Det finns ingen anledning att hota Sveriges alla ungdomar med fängelse bara för att skivbolagsdirektörerna ska få behålla sina bonusar.

Anonym säger: Har vi inte tillräckligt med enfråges-partier?

   Christian Engström säger: Det finns inget annat parti som tar upp fildelningsfrågan och vill släppa kulturen fri. Därför behövs vi.

floodis säger: Varför tror du att så många människor fortfarande tror att patent gynnar utvecklingen? I förhållande till upphovsrätten där allt blir blir negativa mot det?

   Christian Engström säger: Patent är ju oftast inte något som vanliga människor kommer i kontakt med. Undantaget är folk som skriver dataprogram. Upphovsrätten däremot berör ju alla idag.

seriously säger: håller helt med att skivbolagen är ena trögisar, men hur borde de jobba istället för att inte gå under - om era regler går igenom alltså....?

   Christian Engström säger: Det är deras problem. Företag som inte kan anpassa sig till nya omständigheter försvinner för att lämna plats för nya. Det är så det ska funka för att utvecklingen ska gå framåt.

Christian EngstrÃm säger: Hej Christian..vart jobbar du någonstans? jag går fortfarande i skolan..kram

   Christian Engström säger: Jag är egenföretagare inom IT. Men just nu går nästan all min tid åt till partiet.

kk säger: En fråga bara, alla vet att det är moraliskt fel att ladda ner musik, ja pga av artisten som får sitta och kämpa dagarna ut för att släppa ut sin cd, och förhoppnigsvis tjäna pengar på det. Medan vi sitter hemma och laddar ner det och artisten får inget för alla jobb hon har gjort. Hur resonerar du, hur tänker du när du vill tillåta nedladdningar av filmer, program osv?

   Christian Engström säger: Jag tycker inte alls att det är något moraliskt fel med att ladda ner och lyssna på musik. Kultur är till för att spridas. Det är då den kommer till nytta. Detsamma gäller filmer och datorprogram som är gjorda för att användas av enskilda personer.

Stenrock säger: Jag är musiker och tänker definitivt inte rösta på ett parti som vill avskaffa mina rättigheter. Alla som röstar på er kan gå till sina chefer och säga att de inte tror på att få betalt för något de skapar, så de kan jobba gratis. Ingen/sämre upphovsrätt = ännu sämre musik i radio, ännu dyrare skivor och ännu

ruttnare musikbranch + fler gitarrer i garderoben.

   Christian Engström säger: Okay, tycker man inte som vi ska man inte rösta på oss. Men hur många rättigheter tror du att du har kvar efter att du har skrivit på ett skivkontrakt med ett stort skivbolag?

Baloo2 säger: Vad är det för fel med att övervaka vad brottslingar gör på nätet? Det är väl bra, om det kan förhindra grov brottslighet?

   Christian Engström säger: Det är absolut inget fel att polisen övervakar och spanar på brottslingar. Det vi är emot är att de ska spana på vanliga människor, i hopp om att det kanske ska dyka upp något misstänkt. Det är inte bara en kränkning av oskyldiga medborgare. Det är också ett väldigt slöseri med värdefulla polisresurser.

ball säger: vad är det värsta med övervakningen tycker du? varför är den bara dålig?

   Christian Engström säger: Vi behöver bara gå till Europas närhistoria för att se vad som händer när samhället bygger på att alla ska övervakas. Det blir inga trevliga samhällen att leva i. Det finns alldeles för många hemska exempel för att vi ska ge oss in på den vägen.

Polly säger: Vad säger att det är en mänsklig rättighet att stjäla musik och filmer?

   Christian Engström säger: Man kan inte stjäla vare sig musik eller film. Det man kan göra är att kopiera dem. Det är en helt annan sak. Att kultur sprids är något positivt.

kk säger: Men vad tycker ni om andra viktiga frågor så som flyktingar som har kommit till sverige, ska de stanna kvar, eller vilka ska man skicka tillbaka?

   Christian Engström säger: Vi tycker att de andra partierna hanterar de frågorna bättre själva. Vi fokuserar bara på värnet om det öppna samhället och friheten på nätet.

floodis säger: Varför är ett politiskt parti det bästa sättet att påverka i dessa frågor? Hade till exempel en intresseorganisation kunnat vara en bättre lösning?

   Christian Engström säger: Jag var själv aktivist mot mjukvarupatent i drygt ett år innan jag blev aktiv i piratpartiet. Problemet med att försöka påverka utifrån är att det kräver för mycket jobb och ger för lite resultat. Det är min erfarenthet efter att ha provat.

ball säger: vad är svårast med att starta ett parti?

   Christian Engström säger: Allt. :-)

   Christian Engström säger: Jag vet inte vad som är allra svårast, men det är väldigt många saker som ska göras på samma gång.

davve säger: har någon av de andra partierna visat något intresse för de frågor ni tar upp, både negativ och positiv respons?

   Christian Engström säger: När det gäller fildelning är vi det enda parti som vill göra det lagligt. En del andra partier brukar ibland säga vackra ord om att de vill stoppa övervakningssamhället, men hittills har de inte lyckats göra något i handling. Så jag ser nog oss som det enda seriösa alternativet i de här frågorna.

gustav säger: Ni säger att läkemedelspatent är dåligt, men om man inte har patent vem vill göra mediciner då?

   Christian Engström säger: De ska göras av privata företag och bekostas av staten, precis som idag. Redan idag är det staten som betalar för läkemedelsforskningen, eftersom staten betalar för nästan all medicin som bolagen säljer. Men läkemedelsbolagen använder bara 15% av pengarna de får från staten till forskning. Resten går till annat, främst marknadsföring och vinst. Här finns det stora pengar att spara om staten bekostade forskningen direkt istället. Då skulle dessutom tredje världen få en chans att utnyttja vår kunskap till att rädda liv, utan att bli straffade med handelssanktioner.

hjet säger: Sade inte Bodström att den nya lagen INTE skulle vara till för att jaga vanliga människor utan de som tjänar pengar på kopiering?

   Christian Engström säger: Det spelar ingen roll vad han säger i TV. Det viktiga är vad som står i lagtexten. Och där sägs det att man kan få upp till två års fängelse för fildelning.

Benny säger: Är det inte tanken på att (i slutänden) kunna tjäna pengar på någonting som gör att folk lägger ner tid och möda på att kunna skapa någonting nytt?

   Christian Engström säger: Jo, det är den ursprungliga tanken bakom både upphovsrätt och patent. Men idag är det uppenbart att lagen inte fungerar som det var tänkt, utan tvärtom motverkar det syftet. Då måste lagen ändras.

M säger: Om ni kommer in i riksdagen, hur tänker ni då agera för att nå era mål? Vad jag förstår så tar ni inte ställning i andra frågor. Kommer ni inte ha svårt att förhandla med andra partier om ni bara vill prata om den/de få frågor ni har på agendan?

   Christian Engström säger: Direkt efter valet kommer vi att prata med både Persson och Reinfeldt och förklara att vi låter den av dem bilda regering som ger det bästa budet i våra frågor. Då tror jag att de plötsligt blir väldigt intresserade av att sätta sig in i vad det är vi vill.

bLu säger: Föreligger det inte en stor risk att Piratpartiet blir som med FI, stora problem inom partiet med höger/vänster?

   Christian Engström säger: Nej, eftersom vi är så noga med att inte ta ställning i en massa frågor som ligger på höger/vänster-skalan. FI har 300 frågor, vi har tre. Det ger oss en helt annan skärpa.

Anonym säger: Hur många röster siktar ni på i valet?

   Christian Engström säger: Minst 225,000, vilket motsvarar 4%. Men gärna mer. :-)

Ludvig Lindström säger: Varför är fildelning viktigare än fattigdomsbekämpning och kampen mot djurförtryck, rasism, homofobi och annan diskriminering?

   Christian Engström säger: Det är det inte nödvändigtvis, men de andra frågorna hanteras redan av de existerande partierna. I många frågor, som till exempel diskriminering, tycker dessutom alla partierna likadant. Då behövs det inte ett parti till som tar upp just den saken. Men fildelning är det bara vi som intresserar oss för, trots att Bodström just har gjort en miljon svenskar till kriminella.

hjet säger: Varför ska jag betala till artisterna via den där skatten på lagringsmedia när jag köper cdr- och dvdr-skivor för att bränna mina semester bilder/filmer på?

   Christian Engström säger: Ingen aning. Vi tycker det är helt sjukt att man ska betala för något som man inte får göra. Vi vill ta bort skatten på lagringsmedia helt.

Benny säger: Bör inte varje musikskapare själv få avgöra hur hans/hennes material ska få spridas? Om han inte vill att hans material ska spridas okontrollerat via nätet, ska man inte respektera det då? Alla musikskapare är ju som bekant (tvärtemot vad myten säger) inte alls för fildelning.

   Christian Engström säger: Musikskaparen bestämmer helt själv om han vill publicera det han har gjort eller inte. Men har han släppt det så har han släppt det. Då ska han inte i efterhand komma och hota med polisen om någon vill lyssna på det han har skapat.

kk säger: Vad är det senaste du laddade ner?

   Christian Engström säger: Den frågan är jag tyvärr förhindrad att svara på, eftersom det skulle kunna tolkas som ett erkännande att jag gjort något olagligt. Tyvärr. Men kommer vi in i riksdagen och får ändra lagen ska jag gärna svara. :-)

Moderator säger: Tack Christian Engström och tack alla ni som ställde frågor.