Väktare stal sjuka barns leksaker

Avslöjades av sjukhusets dolda övervakningskamera

NYHETER

Rigshospitalet i Köpenhamn har med omedelbar verkan avbrutit sitt samarbete med säkerhetsföretaget Falck Securitas.

Det sker sedan tre väktare ertappats med att stjäla leksaker.

Väktarna har stulit leksaker, dvd-filmer, målarböcker och andra saker avsedda för de sjuka barn, som behandlas på Rigshospitalet. Föremålen har stulits från Ronald McDonalds hus, som hyser barnens anhöriga, och de fanns i ett låst lagerrum i sjukhusets källare.

Stölderna avslöjades med hjälp av en dold övervakningskamera. Väktarna är polisanmälda och avstängda från sitt arbete.

Kan bli stränga straff

Även om det handlar om små ekonomiska värden väntas åklagarmyndigheten åberopa en paragraf i strafflagen som kan ge uppemot ett och ett halvt års fängelse.

Falck Securitas är Danmarks största säkerhetsföretag med över 1700 anställda. Det ägs av danskbrittiska Group4Securicor (G4S) och har fler än 75000 kunder. Direktören Peter Boye Larsen konstaterar att leksakshistorien är penibel och att det är en viktig kund som försvinner när Rigshospitalet tackar nej till företagets tjänster.

Ingen koppling med Sverige

Falck Securitas har ingenting med svenskägda Securitas att göra; bolaget bildades när Falckgruppen för många år sedan köpte danska Securitas.

Inte heller Falcks räddningskår eller Falcks ambulans har i dag med Falck Securitas att göra, även om de från början har sin grund i samma bolag.

TT-Ritzau