Nordirländske spionen Donaldson ihjälskjuten

Erkände nyligen att han spionerat för britterna

NYHETER

Den nordirländske politikern och spionen Denis Donaldson hittades på tisdagen ihjälskjuten i nordvästra Irland.

Mordet tolkas som en blodig markering mot en ny politisk fredsplan.

Donaldson, som blev 55 år, hittades av en granne i den primitiva stuga – utan vare sig el eller rinnande vatten – utanför byn Glenties där han bott efter att i vintras ha kastats ut ur Sinn Féin.

Uteslutningen ur partiet kom sedan han sensationellt erkänt att han under två årtionden spionerat för britterna.

Då hade han först suttit i fängelse, dömd för terrorbrott, med Sinn Féin-ledaren Gerry Adams, och sedan under många år varit högt uppsatt representant för det Irlandsvänliga partiet.

Erkännandet om brittiskt spioneri kom bara någon vecka efter det att Donaldson friats från anklagelser om spioneri åt motståndarsidan, IRA-gerillan. Uppgifterna om IRA-spioneri i det nordirländska parlamentet Stormont ledde 2002 till att Nordirlands självstyre lades på is.

På torsdagen ska de brittiska och irländska premiärministrarna Tony Blair och Bertie Ahern lägga fram en ”färdplan” för hur självstyre ska komma i gång igen.

– Det är troligt att hans död just nu avser att underminera försöken till politiska framsteg, sade Gerry Adams, som också underströk att IRA inte var inblandat i Donaldsons död.

Ian Paisley, kontroversiell ledare för brittiskvänliga DUP, antydde dock något annat:

– Vi vet inte vem som har gjort detta, men måste peka ut de som var arga för vad denne man gjort, sade Paisley till brittiska Channel4 – ett inte vidare diskret utpekande av IRA, som alltså Donaldson under flera decennier fört bakom ljuset.

DUP är fortfarande mycket misstänksamma mot IRA och Sinn Féin, och har i flera år vägrat förhandla om en samlingsregering i Nordirland.

TT-AFP