Mästaren på de små detaljerna

NYHETER

Vår kompis och kollega från sportredaktionen och TV-tidningen somnade i lördags in efter en längre tids sjukdom, 60 år gammal.

Foto: CLAES FUNCK
Kurt Karlsson blev 60 år.

Under sina 35 år på Aftonbladet hann Kurt Karlsson med det mesta som utmärker en noggrann journalist, en de små detaljernas mästare: han började som sportredigerare i Stockholm, blev lokal sportchef i Göteborg, redigerare på nyheterna och på Seniorbilagan innan han de senaste tolv åren arbetade med TV-tidningen.

Men journalistbanan började på Norrköpings Tidningars lokalredaktion i Katrineholm och fortsatte på Folket i Eskilstuna.

Det var där vi på Aftonbladets sport 1971 hittade honom, och om jag minns rätt, var det den

legendariske Bert Falk som låg bakom värvningen av Malmköpingssonen.

Målvakt i bandy

Bert och Kurre hade bandyintresset gemensamt, men medan Bert bara skrev så var Kurre även aktiv på isen.

Hälleforsnäs IF var laget, "Brukets blå" som gjorde 21 allsvenska säsonger, som bäst gick till SM-semifinal 1979 men som så sent som 28 augusti 2005 beslutade att lägga ned bandyn.

Det skulle Kurre aldrig ha godkänt.

I bandy var Kurre målvakt, och att det inte blev så många allsvenska matcher berodde på Manne Pettersson, en av landets bästa under dessa år.

Teknisk mittfältare

Kurre spelade även fotboll, en tekniskt konstruktiv mittfältare och placeringssäker libero. I Malmköpings IF, i Eskilstunas IF Svea, i Stjärnhov - och själv var jag med om att tillsammans med Kurre i Örnens FF överlägset spela hem en låg Stockholmsserie.

Vid sidan av arbete, idrott och familj var stugan i Tungelsta hans livsnav.

Närmast sörjes Kurt Karlsson av hustru Irene Palmgren, dotter och barnbarn.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM