Han sätter dit dig

Gunnar gick från polis till - sopspion

Foto: BJÖRN LINDAHL
GUNNAR ROTAR FRAM DITT NAMN När Gunnar registrerat en överträdelse samlar han in bevis i form av foton och om det behövs, rotar han igenom påsarna efter adressetiketter som kan binda personen till soporna.
NYHETER

Sveriges 24 sopspioner är samtliga pensionerade poliser.

De är också hemliga.

– I år har det gått ovanligt bra. Jag har satt fast åtta stycken, säger sopspionen ”Gunnar”.

Efter ett helt yrkesliv som narkotikaspanare inom polisen har Gunnar sadlat om till sopspion.

Med kameran lätt åtkomlig sitter Gunnar i sin bil, redo att dokumentera varje överträdelse av miljöbalken som begås vid "hans" återvinningsbehållare.

- Jag är stolt över mitt jobb som sopspion. Återvinningsbehållarna är till för miljömedvetna människor - och det är för deras skull jag gör det här, säger han.

Smygkikar från bilen

Vi sitter i hans bil och smygkikar på återvinningsbehållarna på Norra Stationsgatan i Stockholm.

Utanför passerar sopsorterarna på rad. En äldre herre i blå rock slänger hopvikta förpackningar men råkar spilla gammal grädde på sig och en kvinna gör sig av med en årsförbrukning veckotidningar.

-Titta vad duktiga de är. Det är för deras skull jag gör det här, för att de ska slippa vada genom ruttnande avfall är de försöker ta ansvar för miljön, säger Gunnar.

Spaningsrapport

Sedan skriver han en spaningsrapport som skickas till den pensionerade åklagaren Stig Jansson i Nyköping som är ansvarig för rapporterna och anställd som konsult för FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen som driver landets 6000 återvinningsstationer.

Stig Jansson gör sedan en bedömning om rapporten ska skickas vidare till polis och åklagare.

Har du förståelse för att människor kan uppfatta det som att sopspionerna försöker sätta dit folk som försöker göra rätt för sig?

-Nej, det har jag inte. Återvinningsstationerna är tydligt skyltade, jag tror att det är av ren bekvämlighet som folk slänger annat än det som hör dit.

- Problemen med nedskräpning är jättestora och kostar miljoner varje år, jag tror de flesta tycker det är bra att nedskräpningen minskar.

 Olle Castelius