Astrid, 76 - offer för sopspioner

Tusentals svenskar straffas i jakten på syndare

NYHETER

Tusentals kronor i böter för en papperskasse.

Åtal och rättegång för en stekpanna.

Lägger du fel saker i återvinningen eller ställer något bredvid kan konsekvenserna bli dryga.

Foto: HARALD JONSSON
MAN TAR SIG FÖR PANNAN Astrid Jornefelt, 76, i Skara la ifrån sig sin gamla stekpanna bredvid den fulla sopcontainern. En sopspion såg henne och nu väntar rättegång.

För Astrid Jornefelt, 76, väntar rättegång. Efter ett helt liv utan problem med rättvisan måste hon nu infinna sig i domstolen som tilltalad i ett brottmål.

Över tusen anmälda

Hennes brott - en slängd stekpanna. Astrid är inte ensam. Över 1 000 svenskar har hittills polisanmälts efter att ha fastnat i sopspionernas nät.

Uppgiften för sopspionerna är att hålla rent kring landets 6000 återvinningsstationer och att se till att återvinningsstationerna inte används som soptippar och utnyttjas av företagare.

Jakt på svensson

Men flera av dem som bötfällts efter att ha registrerats av en sopspion menar att systemet sätter dit laglydiga som försöker återvinna på korrekt sätt.

- Det här är inget annat än en jakt på vanliga svensson som tagit sig till en återvinningsstation och som försöker göra rätt för sig, säger David Jones från Luleå som dömts till 8000 kronor i böter för nedskräpning.

Kajsa Sigvardsson