300 kronor mer i studiemedel

V och mp godkänner regeringens budget

NYHETER

Vänsterpartiet och miljöpartiet har beslutat sig för att ställa sig bakom regeringens budgetproposition som ger högskolestudenter 300 kronor mer i månaden.

Trots att de från början krävde betydligt mer.

– 300 kronor är långt ifrån tillräckligt, säger Niclas Sigholm, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

Studiemedlet var det enda som satte stopp för förhandlingarna mellan regeringen och stödpartierna när budgetpropositionen skulle godkännas.

På tisdagen lämnade finansminister Pär Nuder ett bud som innebär en höjning med 300 kronor från den 1 juli i år. Det skulle totalt kosta 119 miljoner kronor.

Nu har vänsterpartiet och miljöpartiet godtagit förslaget. Det innebär 100 kronor mer i bidrag och 200 mer i lån per månad.

”Alldeles för lågt”

– Det är långt ifrån tillräckligt, säger Niclas Sigholm, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

Han har tillsammans med SFS de senaste veckorna uppvaktat politikerna. En höjning av studiemedlet med 1 500 kronor anses nödvändig enligt SFS.

– 300 kronor är alldeles för lågt och det förbättrar inte studenternas situation, säger Niclas Sigholm.

Protester utanför Rosenbad

”Vi anser att höjningen på 300 kronor är för liten men vi ser detta som ett första steg i en studiemedelsreform. Vi fortsätter att driva höjda studiemedel, nu blir det en valfråga”, säger Alice Åström, budgetförhandlare (v) till TT.

Vänsterpartiet hade ursprungligen krävt en höjning med 1 500 kronor. Miljöpartiet ville ge studenterna 1 000 kronor mer per månad.

SFS protesterade med plakat utanför Rosenbad på presskonferensen nu på förmiddagen.

”En ickefråga”

De befarar att det efter detta inte kommer hända något mer.

– Jag är rädd för att man vill göra det till en ickefråga. Nu kan politikerna säga att de har gjort något utan att de egentligen har gjort något alls, säger Niclas Sigholm.

Läs mer

Karin Abrahamsson ([email protected])