”Handikappade och äldre sorterar bäst”

Sopspanaren Gunnar svarar på läsarnas frågor

NYHETER

I dag chattade Gunnar, sopspanare och fd polisman, med våra läsare.

Här kan du läsa frågorna och svaren.

Moderator säger: Välkomna att skicka in era frågor. Chattet börjar alldeles strax.

   Gunnar säger: Hej, nu är jag här.

TJasa säger: Är det kul att vara sopspanare?

   Gunnar säger: Både ja och nej. För mig är det skojigt att kunna hjälpa till i samhället när det gäller miljön. Det är positivt. Det negativa är när man blir feltolkad. Sopspioner är inte till för att folk ska få böter och fängelse utan meningen är att vi ska sköta jobbet så folk slipper bli polisanmälda.

Loner säger: vad är det vanligaste felet vi gör?

   Gunnar säger: Det är när man ställer ner hushållssopor eller grovsopor som byggavfall framför behållarna. Det kallas dumpning.

david säger: du som soppspion har du lön eller det bara en hobby?

   Gunnar säger: Vi är anställda och vi har beltalt per timme.

HENDRUP säger: OM MAN SKULLE RÅKA SLARVA EN GÅNG.. FÅR MAN BÖTER PÅ EN GÅNG.. ELLER FÅR MAN EN VARNING FÖRST?

   Gunnar säger: Det beror på vilken typ av dumpning/nedskräpning det handlar om. Men finns jag i närheten så rättar vi till problemet så ingen ska behöva få böter. Slarv godtar man. Jag går fram och påpekar att det är brott mot miljöbalken. Det har hänt flera gånger att man den vägen kan lösa problemet.

Hans säger: Hej Gunnar, Vad gör du när du ser att en sopstation är full? Ringer du återvinningsföretaget och påtalar detta?

   Gunnar säger: Svar ja.

Snusk-Pelle säger: Är inte det här med sopsortering en bluff? Slängs ändå inte allt papper batterier etc i samma jättekärl och bränns upp efter det att vi medborgare snällt sorterat?

   Gunnar säger: Helt fel. Det heter källsortering. Allt läggs i respektive behållare. Miljöfarliga saker som batterier och glödlampor får man överhuvudtaget inte lämna vid en återvinningssstation. Det ska man lämna till en miljöstation som kommunen har. Sådant måste hanteras på speciellt sätt.

janne säger: Skulle inte din funktion bli mer positiv om du kallades "sopvärd" och istället hjälpte folk att sortera rätt.

   Gunnar säger: Det var en bra fråga. Min förre vd kallar oss sopambassadörer, för att vi jobbar på ett sätt som går hem hos allmänheten. Vi vill inte kallas sopspioner.

Jonas säger: Hejsan! Vilken är den dummast miljöboven du ertappat?

   Gunnar säger: Det är dom som ställer ifrån sig hushållssopor, sex säckar med matrester inne i Stockholms stad. Det luktar illa och drar till sig råttor och kråkor. De som ställer ut matavfall. I Nacka var det en som röjde ur sitt radhus och dumpade det, möbler och allt, vid behållarna. Han hyrde en skåpbil och han blev polisanmäld, det fanns vittnen och allt.

sopan säger: vilka är dom högsta böterna man kan få, och vad har man gjort för fel då?

   Gunnar säger: Jag hade ett fall där en fick dagsböter. Det var sammanlagt 18.000 kronor. Han ställde då en kartong med grovsopor vid behållarna. Dagsböter kan bli högt om man har hög inkomst. Högsta straffet är ett års fängelse, enligt miljöbalken. Då är det antingen väldigt mycket saker eller väldigt farligt avfall.

Sopa säger: Vore det inte bättre med informatörer som hjälper folk tillrätta än med spioner som smyger i lönndom och sätter dit folk som gör fel av okunskap?

   Gunnar säger: Det var bra förslag. Men vi är sådana. Vi är dom som informerar och finns öppet framför återvinningsbehållarna. Vi pratar med folk. Jag träffar dagisbarn ibland och informerar, då får de en kylskåpsmagnet som det står "tack" på.

sessie säger: vad ska vi göra för att hjälpa miljön tycker du?

   Gunnar säger: Vi ska vara rädda om miljön. Vi ska källsortera noggrannt, för allt som källsorteras går tillbaka till produktionen. Det är ett sätt att ta hand om miljön och det gör sopbergen mindre. Hushållssopor från hemmen kör man till anläggning där man bränner, av det får man energi och värme, så allt gör nytta istället för att det slängs till höger och vänster. I Högdalen i Stockholm t ex bränns huhållssopor och blir fjärrvärme.

Miljövän säger: Hej! Vad skall man göra om man ser att någon dumpat gamla bildäck, soffor, tvättmaskiner etc? Kan man på något sätt komma åt dem?

   Gunnar säger: Det har hänt att folk fotograferat och tagit bilnummer och tipsat om brott mot miljöbalken, nedskräpning. Sedan kan man ringa, det finns adress och telefon på varje återvinningsstation. Entreprenören tar emot samtalet och vidarebefordrar det till oss. Då rycker jag ut med kameran och tar alla uppgifter jag kan.

XX säger: Hur får du folk att uppge identitet? Gör du ett "envarsgripande"?

   Gunnar säger: När det gäller en kasse eller två fel så får de en tillsägelse att det är olagligt. I andra fall får vi bilnummer eller kanske något annat. Men vi gör inget polisjobb utan går via bilnummer och får kanske fram adress eller något. Sedan utreder polisen utifrån de uppgifter vi lämnar.

qwerty säger: Är det verkligen lagligt att rota igenom en persons sopor för att få tag på personuppgifter ?

   Gunnar säger: Ja, det är det.

skräpmannen säger: var kastar man gamla cd/dvd skivor?

   Gunnar säger: Det får man lämna till en återvinningscentral. Kommunens återvinningscentral.

janne säger: Vad räknas som farligt avfall?

   Gunnar säger: Farligt är till exempel gamla termometrar, färg och färgspray, lösningsmedel, batterier, spillolja, fotokemikalier, glödlampor, lysrör och termometrar med kvicksilver.

Hans säger: Är det olagligt att lägga fönsterkuvert i pappersåtervinning?

   Gunnar säger: Det är det inte.

Jompe säger: Var ska tex äldre människor lägga sina sopor som inte platsar i soppåsen. Tänkte mest på tanten som det skrevs om som skulle slänga en stekpanna.

   Gunnar säger: Då måste man ha en granne eller någon hjälpa till och kan köra till kommunens återvinningscentral. Det är beklagligt och det kan vara besvärligt och svårt.

Berra säger: Bra att vi som sorterar får lite stöd.

Har du sett om det är nåon speciell åldersgrupp som speciellt utmärker sig?

   Gunnar säger: De som sorterar bäst och mest noggrannt är äldre och även handikappade. Men 98 procent är duktiga och sorterar bra. Bara två procent slarvar. Möjligtvis kan de som är lite yngre vara slarvigare och inte lika noggranna, men det finns undantag överallt. Även bland de äldre.

Rex säger: Är det sant att det bara är gamla poliser som är sopspanare? Varför? Är det ett krav?

   Gunnar säger: När man slutar som polis och är pensionär så vill man ha oss som är gamla poliser som bakgrund. Vi kanske spanar på ett annat sätt. Man har haft vaktbolag och annat på prov, men det fungerade inte. De vill ha före detta poliser, som har bakgrundskunskapen.

Sopsorterare säger: Är det mycket hot och våld mot er som håller på med detta ??

   Gunnar säger: Det är knappt något hot alls. Under fem år har jag fått kanske två lite uppkäftiga eller dumma personer, som var lite stöddiga. Men det händer knappt något alls.

Moderator säger: Nu är chattet slut. Tack alla som ställde frågor till Gunnar!!

Aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM