”Osmakligt – de borde skämmas”

Moderaterna värvar nya medlemmar – med porträtt på döde Gustâv

Foto: CHRIS ANDERSON/MITT I
Moderaterna försökte värva nya medlemmar i Solna Centrum i Stockholm. På bordet stod ett porträtt på avlidne toppolitikern Anders Gustâv.
NYHETER

Här värvar moderaterna nya medlemmar – med ett porträtt på den nyss avlidne toppmoderaten Anders Gustâv.

Under bilden står texten:

”Bli medlem – du också!”

– Vi ville hedra Anders, och jag tycker inte att det här är något konstigt. Det är inte en kampanj, säger moderaternas Lars-Erik Salminen, ordförande i Solnas kommunstyrelse, om upplägget man valde för sitt bord i Solna Centrum förra veckan.

Anders Gustâv, som var just kommunstyrelseordförande samt ordförande för partiet i Stockholms län, dog för mindre än tre veckor sedan. Först på fredag hålls begravningen.

Men Lars-Erik Salminen vidhåller för aftonbladet.se hans foto i kombination med den värvande texten inte är det minsta märkligt.

– Texten är ju med på alla våra torgmöten. Jag var själv med i Solna Centrum förra veckan och merparten av de jag träffade var positiva till hur vi hade gjort, säger han.

”De borde skämmas”

Dock knappast alla. Lokaltidningen Mitt i Solna, som var på plats i gallerian, träffade flera personer som fann moderaternas beteende motbjudande. ”Osmakligt”, ”jag tycker att de borde skämmas”, ”det är lågt av dem att dra fördel av någons död”, löd några av omdömena.

– Det är väl kanske personer som inte är moderater, kommenterar Lars-Erik Salminen.

För Lokaltidningen Mitt i uppger Solnamoderaten Henrik Kelfve att man förra veckan vid bordet värvade ungefär tre gånger så många medlemmar som en vanlig kampanjvecka.

Patrik Andersson