Han får städa upp efter våra politiker

NYHETER

John Strand, 34, är chef för Förpacknings- och tidningsinsamlingen och mannen som anställer sopspioner.

Strand är alltså en skurk, en ynklig angivare, en högbetald direktör som jagar gamla tanter som inte vet vart de ska göra av sina trasiga stekpannor.

Men det är han inte.

Foto: lars ROSENGREN
syndabocken John Strand är chef för sopspionerna. Han är den som får ta ansvar för det våra folkvalda politiker struntar i.

John Strands sopspioner är ett symtom på något mycket större, nämligen ett Lort-Sverige där politiker av alla kulörer och förnumstiga miljöprofeter ständigt lägger nya bördor och krav på företag och enskilda medborgare - utan att ge oss chansen att på ett rimligt sätt leva upp till kraven.

För dem som verkligen har ansvaret - våra folkvalda - passar det alldeles utmärkt att en man som Strand framstår som en hjärtlös dåre som njuter av att bötfälla 76-åriga tanter.

Har en hopplös uppgift

Strand är modig som tar emot på sitt kontor på Vasagatan i Stockholm. Han är modig som tar sig an den hopplösa uppgiften att förklara det rimliga med att ha pensionerade poliser som mot timlön (200 kronor) snokar kring återvinningsstationer och smygfotograferar medborgare som syndar.

Ja, det kan bli löjligt, erkänner Strand. Jo, han blir snabbt medveten om det absurda i sina egna formuleringar, till exempel:

- Polisanmälan görs när någon gör ett övertramp med flit och inte har för avsikt att bättra sig.

Och:

- Vår spanare ska avgöra om sopdumpningen sker med berått mod.

Berått mod?

Pratar vi om misshandel? Mord?

Nej, vi pratar om en kasse hushållssopor, några barnskor, en stekpanna och en skumgummimadrass.

Men om man lyfter blicken handlar det om något annat. Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som Strand är vd för, ägs av företag som enligt lag är skyldiga att ta tillvara och återvinna tidningar och glas-, metall- och plastförpackningar.

Det är privata företag som inte har någon skyldighet att ta hand om medborgarnas sopor. Tidigare städade därför kommunerna marken runt återvinningsstationerna. Men det blev för dyrt och besvärligt, eftersom medborgarna ofta dumpade annat skräp också.

Så landets kommuner sa till FTI att ni får sköta städningen själva.

Det gör FTI.

Men varför dumpar folk - vi - så mycket bråte på stationer där det tydligt anges att man bara får lämna förpackningar och papper? Svaret är enkelt. Vi har ingen annanstans att kasta skräpet.

I skitkommuner blir det lortigt

John Strand ser ett tydligt samband mellan antalet återvinningscentraler, det som förr hette soptippar, och graden av nedskräpning. Där det finns gott om och lättillgängliga återvinningscentraler blir det inget skräp runt glas- och papperscontainrarna. Men så finns det en hel del riktiga skitkommuner (ett ord som Strand dock inte tar i sin mun), och där blir det också lortigt runt containrarna:

Skara, Alingsås, Malmö, Göteborg och Stockholm till exempel. Stockholm är ett strålande exempel på hur politiker och myndigheter smiter från sitt ansvar och dumpar mer och mer ansvar på medborgarna.

Stockholms stad har 800 000 invånare. Här finns fyra (!) återvinningscentraler där medborgarna ska lämna sina grovsopor.

Hur ska vi ta oss till dessa återvinningscentraler? Många stockholmare saknar bil, politikerna uppmuntrar oss att inte ha bil, och för att uppmuntra oss ytterligare har de infört en extraskatt, biltullar.

Stockholm är en riktig skitkommun.

Jämför den med Strömsund. Där finns, säger Strand, sex återvinningscentraler på 6000 invånare. Där är det heller inget skräp vid glas- och tidningscontainrarna.

Politikerna har övergivit oss

John Strand bor i Nacka utanför Stockholm. Där hade kommunen den fina servicen att hämta grovsopor utanför husen två gånger om året. Den servicen förbjöd arbetsmiljöinspektionen förra året, eftersom sopgubbarna kunde få ont i ryggen.

Att ett privat företag som FTI inte vill ta hand om våra sopor är inget konstigt. John Strand är en vd som agerar efter marknadens regler.

Det absurda systemet med sopspioner är ett logiskt resultat av att politikerna har lämnat medborgarna på en hög av avskräde.

Peter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM