Sätt stopp för snusket

Vi vägrar vada i andras skräp

NYHETER

SOPSVERIGE. Försök brotta in några gamla Aftonbladet i ett överfullt containergap. Eller en matoljedunk i hårdplastinkastet.

Går inte ens med våld.

Foto: kai rehn
det stinker, politiker Är man en god medborgare som tar ansvar för miljön och sorterar sina sopor är det här vad som möter en på sopstationen – snusk, smuts och stank.

Det är så vi ärliga sopsorterare har det runt om i Sverige på sunkiga återvinningsstationer. Behållarna är påfallande ofta sprängfulla när man väl lyckats vada fram genom drivor av knycklade kartonger, barnkuddar, pajformar, plastskräp och julgransfötter.

Aftonbladets snabbnedslag i Sopsverige ger ingen smickrande bild av återvinningen. Slitet, oinbjudande, svårlästa skyltar och noll mänsklig hjälp.

I Blidsberg i Västergötland är det totalstopp i mjukplastluckan, grisigt runtomkring på hela stationen.

I Falköping och Ulricehamn bågnar tidningsbehållarna - inte en chans att kila in ens ett hopvikt Aftonbladet. I Malmö samma elände på många håll.

För att inte tala om Stockholm: kartonger och bråte runt smockfulla tunnor på allt för många platser.

Bäst betyg får Göteborg och Umeå - snyggt och propert över hela linjen. I vart fall just igår, onsdag.

Drivor av illaluktande sopor och överfulla behållare på återvinningsstationerna. Återvinningscentraler som inte ligger centralt och ska betjäna hundratusentals invånare. Aftonbladets läsare rasar mot sopsnusket och kräver en ändring. Nu startar Aftonbladet Sopupproret för att sätta press på politikerna.

Ebba von Essen