Äldre lika viktiga – och många

Här värvar far och son Bodström seniorerna

NYHETER

(AFTONBLADET)

Först en rejäl pension.

Sedan ut och arbeta för partiet.

Nu skickar (s) fram sina gamla ministrar i kampen om seniorernas röster.

Foto: CASPER HEDBERG
Junior med seniorer I går deltog Thomas och Lennart Bodström i socialdemokraternas seniorturné i Åkers styckebruk. Här dricker de kaffe med Lillian Arnborg, 81, och Margareta Pettersson, 82.

Mer än var femte väljare har fyllt 65.

Det vet partierna - som slåss med näbbar och klor om seniorernas röster.

Hårdast satsar socialdemokraterna.

Sju före detta s-ministrar reser just nu land och rike runt för att värva de äldres röster.

Minister med son

En av dem är Lennart Bodström, 77, före detta utrikesminister.

I går valtalade han tillsammans med sin son, justitieminister Thomas Bodström i Folkets hus i sörmländska Åkers styckebruk.

- I dag har jag min assistent med mig, skämtar Bodström den äldre från scenen innan han sätter igång att prata äldrepolitik med de omkring hundra personer, mest äldre, som kommit till mötet.

-Sist vi gjorde något ihop var för 23 år sen. Då skjutsade jag runt pappa till förstamajfiranden i Eskilstuna och Västerås, säger Thomas Bodström.

Framträdandet är en del av socialdemokraternas seniorturné. Den omfattar ett par hundra möten och beräknas pågå in i maj.

"Personbank"

-Vi har väldigt många äldre före detta statsråd, fackliga aktivister och riksdagsledamöter som är otroligt kunniga och intresserade av att vara ute och prata politik, säger partisekreterare Marita Ulvskog.

-Därför har vi systematiserat det i en personbank som partiföreningarna i landet kan använda sig av.

Bland de gamla statsråden som ska ta hem seniorernas röster finns namn som före detta socialministern Gertrud Sigurdsen, före detta kulturministern Bengt Göransson och före detta vice statsministern Lena Hjelm-Wallén.

En av de mest efterfrågade talarna är förre vice statsministern Thage G Peterson. Han är ute i snitt två dagar i veckan för att prata politik - och trivs med att få vara mer frispråkig än förr:

-När man satt i regeringen hade man ju alltid någon statsminister som kunde bli förbannad. Nu behöver jag inte vara lika försiktig, säger han.

Men det är inte bara veteranerna som engageras i seniorturnén. För sittande justitieministern Thomas Bodström har turnén inneburit helt nya arbetsuppgifter, enligt partisekreterare Marita Ulvskog:

"Grundlig person"

-Lennart Bodström är en mycket grundlig person, han läser verkligen på.

- Så jag har förstått att Thomas fått ett halvtidsjobb att på sina lediga kvällar förse sin pappa med aktuella riksdagstryck och propositioner.

Irene Beertema