De vittnar för att han ska få dödsstraff

Rudy Giuliani kallad som vittne i rättegången mot Moussaoui

1 av 2 | Foto: Foto: AP
Zacarias Moussaoui.
NYHETER

NEW YORK

Idag börjar "andra halvlek" i rättegången mot 11 september-terroristen Zacarias Moussaoui.

En av de första i vittnesbåset:

New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani.

Redan i förra veckan slog juryn fast att Moussaoui hade kännedom om att 11 september-attackerna skulle äga rum, men undanhöll informationen för FBI sedan han gripits sommaren 2001.

Anhöriga vittnar

Följaktligen bidrog han, menar man, aktivt till att människor omkom och därför är det möjligt att döma den Marocko-bördige fransosen till döden.

För att så också ska ske måste åklagarsidan emellertid bevisa att attackerna var osedvanligt grymma och det ämnar man göra genom att låta en lång rad anhöriga till de närmare 3000 dödsoffren vittna.

Vittna ska även Rudy Giuliani, den hyllade ex-borgmästaren i New York, göra - kanske redan idag.

- Det här var barbariska handlingar, framhöll han vid sin första presskonferens bara några timmar efter att World Trade Center-tornen rasat.

Hemligt material

Den uppfattningen lär "USA:s borgmästare", som Giuliani kom att kallas för sitt sätt att leda New York hösten 2001, inte ha reviderat.

För att understryka fasorna den där morgonen för snart fem år sedan kommer juryn också att få höra en tidigare hemligstämplad bandinspelning från cockpit på ett av de kapade planen - samt se bilder på alla terroroffer.

Per Bjurman