IRA högg av hans hand

Sinn Féin-ledaren Denis Donaldson spionerade åt britterna i 20 år – mördades i sin stuga

Foto: AP, scanpix, PA
flammande konflikt Nordirland-frågan har varit en het potatis i decennier. Överst t h: Denis Donaldson bodde i en enkel stuga nära Donegal i nordvästra Irland. Det var här han hittades mördad. Nederst t h: Donaldsons kropp förs bort från brottsplatsen. Trots att mycket tyder på att IRA ligger bakom tvivlar många på att någon mördare kommer att gripas.
NYHETER

LONDON. Denis Donaldson tillhörde IRA:s och Sinn Féins ledning i 30 år.

Samtidigt spionerade han för britterna.

Det blev hans död.

Mördarna nöjde sig inte med att ta 56-åringens liv. För att markera sveket högg de av hans högra hand.

Foto: AP
gick över till fienden Den brittiska säkerhetstjänsten hotade avslöja Donaldsons kvinnoaffärer för hans fru. Så värvades han som spion.

Efter att hans dubbelliv avslöjats bodde Denis Donaldson i en enkel stuga i nordvästra Irland som saknade elektricitet. Vatten fick den forne toppmannen i IRA:s politiska gren Sinn Féin hämta i en brunn.

Men enligt Hugh Jordan, en irländsk journalist som intervjuade honom i januari, fruktade han inte för sitt liv.

”Verkade deprimerad”

–?Han såg ut som ett jagat djur och verkade extremt deprimerad. Men han verkade inte tro att hans liv var i någon fara.

–?Jag gömmer mig inte, jag vill bara vara i fred, sa Denis Donaldson.

Efter att IRA proklamerat vapenvila i juli förra året trodde Denis Donaldson uppenbarligen att han var säker. Förutom att den lokala polisen körde förbi stugan ett par gånger i veckan hade han ingen särskild bevakning.

När polisen passerade stugan i tisdags såg de att ett fönster var krossat och dörren uppbruten.

På golvet hittades Denis Donaldson död. Han hade blivit skjuten i huvudet. Dessutom var hans hög­ra hand avskuren.

Mängder av verkliga och påstådda förrädare, på båda sidor i konflikten, har mött ett liknande öde.

Denis Donaldson hade ingen brist på fiender. I mitten av 1960-talet gick han med i IRA och greps 1971 för att ha planerat en bombräd mot en rad myndighetsbyggnader. I fängelset blev han nära vän med den blivande ledaren för Sinn Féin, Gerry Adams.

De förblev nära allierade i 30 år.

Samtidigt som Denis Donaldson för IRA:s räkning knöt kontakter med ETA och PLO rapporterade han till den brittiska säkerhetstjänsten.

Tillsammans med William Stobie, hans motsvarighet i konfliktens andra läger, unionisterna, var han britternas viktigaste ingång till den blodiga och infekterade konflikten.

Det är okänt exakt vilken information han lämnade, men enligt källor i den brittiska säkerhetstjänsten stoppades flera bombdåd tack vare Denis Donaldson.

Enligt BBC bidrog Denis Donaldson och William Stobie till att 300 personer dömdes för olika terroristbrott.

När fredsprocessen inleddes i början av 1990-talet blev Denis Donaldson en av de viktigaste aktörerna. Han grundade ett Sinn Féin-kontor i USA som drog in enorma summor pengar till organisationen som då arbetade för att bli ett respekterat politiskt parti.

Efter fredsavtalet 1998 utsågs han till chef över Sinn Féins kontor i det nya delade ledarskapets lokaler i slottet Stormont.

Anklagades för spioneri

Samtidigt fortsatte han att spionera för britterna.

I oktober 2002 slog polisen till mot Sinn Féins kontor i Stormont. Denis Donaldson och flera andra ledande politiker anklagades för att spionera för IRA. Ett ironiskt öde för en brittisk agent.

När utredningen lades ner i december förra året poserade Denis Donaldson och Gerry Adams triumferande framför fotograferna.

Det skulle bli Donaldsons sista offentliga framträdande.

Några dagar senare kontaktades Denis Donaldson av den brittiska säkerhetstjänsten. De berättade att hans dubbelspel var på väg att läcka ut. Denis Donaldson misstänkte att britterna tänkte sälja ut honom för att skyla över den märkliga utredningen om en IRA-cell i Stormont.

”Ångrar mig djupt”

Spionen insåg att spelet var över. Han kontaktade en tv-station och spelade in ett uttalande som chockade alla som följt konflikten i Nordirland.

–?Jag rekryterades i mitten av 1980-talet under en svår tid av mitt liv. Sedan dess har jag jobbat för den brittiska säkerhetstjänsten. Hela tiden fick jag betalt. Jag ångrar mig djupt.

När uttalandet sändes hade Denis Donaldson redan lämnat Belfast och tagit sin tillflykt till den primitiva stugan i Donegal.

I dag ska premiärministrarna i Storbritannien och Irland träffas för att diskutera hur fredsprocessen i Nordirland ska komma vidare.

Mötet var planerat sedan tidigare och mordet tolkas som ett försök att störa försöken att få till en slutlig uppgörelse.

IRA har förnekat inblandning i mordet. Media och många politiker tror att någon utbrytargrupp som inte accepterar fredsprocessen ligger bakom dådet.

Hade många fiender

William Stobie, spionen på andra sidan, sköts till döds på öppen gata redan 2001.

Nu var det Donaldsons tur.

Få tror att hans mördare någonsin grips. För var ska man börja leta? Denis Donaldson hade ingen brist på fiender.

Sinn Féin är IRA:s politiska gren

Kampen blev militant på 70-talet

Jens Kärrman