Häktade 33-åringen får inte träffa sina barn

Åklagarens beslut i dag: Får inte ta emot besök av familjen

Foto: jerker ivarsson
restriktioner 33-åringen som misstänks vara den så kallade Hagamannen hade genom sin advokat Leif Silbersky begärt att få ta emot besök av sin familj på häktet. I dag avslog åklagaren hans ansökan. Den häktade får inte ta emot besök av någon annan än sin advokat.
NYHETER

Den misstänkte Hagamannen får inte träffa sin sambo eller sina barn i häktet.

I dag avslog åklagare Annika Öster ansökan från advokat Leif Silbersky om lättnader i de hårda restriktionerna.

– Det är inte aktuellt med några lättnader, säger polisens presstalesman John Forsberg, till aftonbladet.se

I gårdagens Aftonbladet sa Leif Silbersky att den misstänkte 33-åringen stöds av sin familj - inklusive sambon. De tror på hans oskuld och hoppas att snart få träffa honom i häktet.

I dag sa åklagare Annika Öster nej till den önskan.

– Det är inte aktuellt med några lättnader. Hon gör den bedömningen av utredningstekniska skäl, säger polisens presstalesman John Forsberg.

Mår mycket dåligt

Det är inte heller aktuellt med några andra lättnader för den misstänkte Hagamannen. Något som advokat Leif Silbersky har bett om. Enligt Silbersky mår 33-åringen psykiskt mycket dåligt till följd av restriktionerna.

– Självklart är situationen för min klient oerhört pressad och svår. Den enda kontakt som han för närvarande får ha med någon utanför häktets väggar är med mig, säger Silbersky till Västerbottens-Kuriren.

Men enligt John Forsberg på Umeåpolisen är den misstänkte inte alls så isolerad som Silbersky påstår.

33-åringen får till exempel både skriva och ta emot brev i häktet.

Får skriva brev

– Han får skriva brev men breven måste granskas. Detsamma gäller för post som skickas till honom. Om den häktade inte går med på en granskning så blir det inga skickade eller mottagna brev, säger Forsberg.

Den misstänkte Hagamannen får även läsa tidskrifter som inte är nyhetstidningar och han får tillgång till skönlitteratur.

Däremot får han inte titta på tv, lyssna på radio eller läsa dagstidningar. I telefon får han bara prata med sin advokat.

Advokat Leif Silbersky hade hoppats att restriktionerna skulle lätta redan nu.

– Hoppas gör man alltid. Men åklagaren har lovat att hon kommer att ompröva sitt ställningstagande under ärendets gång. Jag hoppas att åklagaren kan göra ett nytt ställningstagande i nästa vecka när min klient är hörd, säger Silbersky, till aftonbladet.se.

Han kommer att prata med den misstänkte under eftermiddagen.

Tidigare artiklar

Johanna Melén