Ja tack till friskolor!

Johan, 18, tycker att kritikerna är missunnsamma

NYHETER

Friskolor har fått mycket kritik, inte minst i media, för att vara orättvisa och segregerande. Det kretsar även mycket rykten kring friskolor, i Helsingborg där jag bor är det knappt socialt accepterat att gå på en friskola bland ungdomar på kommunala skolor.

Men vad är det egentligen som är fel?

Det första man kan fråga sig är varför det skulle vara orättvist med friskolor. Det kostar inte några pengar att gå på en friskola, det gymnasium som är friskolor tar in eleverna efter betyg precis som vilket kommunalt gymnasium som helst.

Friskolor har en möjlighet att använda sina resurser mer effektivt, tack vare att de har färre elever, vilket leder till mindre skadegörelse och enklare organisation.

Dessutom är det inte negativt för de kommunala skolorna att det finns friskolor. Dels minskar det belastningen på kommunala skolorna och dessutom gör det att de får mer pengar. Den statliga skolpengen är nämligen ofta lägre för friskolor än för kommunala skolor.

Varför kan inte kritiker unna de som har tillräckligt bra betyg för en friskola att gå där? Det viktiga för samhället är att vi tillsammans tar vara på de resurser som finns, finns det då företagsamma människor som har ambitioner att driva en friskola, vilket betyder mycket arbete, så ser jag ingen som helst anledningen att förbjuda dem att göra det.

Ett vanligt argument mot friskolor är att det är enklare att få bra betyg där. Det påståendet skulle jag mycket gärna se en objektiv källa på och då inte bara statistik som visar att de som går på friskolor har bättre betyg. Därför att det är inte så konstigt att elever på friskolor har bättre betyg, det är ju oftast svårare att komma in på dem, de är alltså duktiga elever som går där.

Johan Ekstedt , Lunarsmeknamn: johanekstedt

ARTIKELN HANDLAR OM