Åklagare utreder Göran Persson och Anitra Steen

NYHETER

Både statsministerparet och Perssons bror misstänks för arbetsmiljöbrott.

Åklagare ska nu utreda turerna kring Göran Perssons husbygge i Torp i Södermanland.

I värsta fall riskerar statsministerparet åtal.

Det är Arbetsmiljöverket som anmält Göran Persson och hustrun Anitra Steen, vd vid Systembolaget, till åklagarmyndigheten i Eskilstuna.

Även Göran Perssons bror anmäls till åklagare av verket. Brodern pekas ut som samordningsansvarig och anklagas av Arbetsmiljöverket även han för att ha brutit mot reglerna.

- Jag har inte börjat titta på fallet ännu, säger chefsåklagare Lars Lundin vid åklagarkammaren i Eskilstuna.

Han påpekar att det kan bli frågan om specialhandläggning av fallet om det visar sig att Persson kan misstänkas för brott.

- Eftersom statsministern figurerar är det inte omöjligt att det blir statsåklagaren som tar hand om detta. Men jag vet inte ännu om det blir någon specialgranskning.

Persson: Det är ett förbiseende

Enligt Arbetsmiljöverket har statsministerparet inte upprättat en arbetsmiljöplan, trots att de i egenskap av byggherrar varit skyldiga att göra det, rapporterar SR Ekot.

Göran Persson säger själv att det är en ren miss att en sådan plan inte upprättats.

- Det är ett rent förbiseende. En arbetsmiljöplan är naturligtvis någonting som ska upprättas, det är alldeles uppenbart, men jag hade inte den kompetensen att jag förutsåg att någonting sådant skulle göras, säger Persson till TT.

- Jag borde känna till allt, men man är också människa och det är inte omöjligt att man missar ett och annat. Vi får se vilka konsekvenser det här får.

Arbetsmiljöverket inspekterade bygget av parets nya hus i Torp vid Båvens strand i mitten av mars.

Då konstaterades att bygget var så stort att paret Persson dessutom borde gjort en förhandsanmälan, bland annat för att kunna garantera byggarbetarnas säkerhet.

Om fallet går vidare till åtal och statsministern fälls blir straffet böter.

Caroline Olsson