Barnliga stal märkeskläder

Pojkarna hade specialutrustade väskor

NYHETER

Dyra märkesbutiker i Stockholm terroriseras av en barnliga.

Elva pojkar i Botkyrka, mellan 11 och 14 år gamla, misstänks ha stulit jackor och tröjor för mycket stora summor.

Ligan har använt sig av specialbyggda väskor för att kringgå affärernas larmsystem.

– Det lär finnas fler ungdomar som håller på med detta. Vi har fått indikationer på att det här pågår fortfarande, säger Lotta Thyni, gruppchef för närpolisen i Botkyrka.

Härvan avslöjades när en av de yngsta pojkarna berättade för sin mamma att han hotats av en 14-åring – eftersom han inte hade levererat en jacka i tid.

Därfter har väktare tagit flera av barnen på bar gärning i anslutning till butikerna.

– Det går till så att unga gärningsmän rekryterar ännu yngre pojkar för att utföra stölderna. Vi vet att åtminstone två 14-åringar gjort så, men misstänker att de i sin tur har dragits in i det av äldre personer. De yngsta blir väl lockade med att de får behålla en av jackorna de stjäl eller liknande, säger Lotta Thyni.

Specialutrustade väskor

Huvuddelen av bytet har bestått av mycket dyra jackor och tröjor – främst av märken som Canada Goose och Peak Performance. För att obemärkt ta kunna ta sig ut ur brottsplatserna har pojkarna försetts med specialutrustade väskor. Innandömet är tillverkat av aluminiumfolie och silvertejp och lurar butikernas larmbågar.

– Det här handlar förstås till stor del om grupptryck, att man måste bära det senaste vad gäller märkeskläder. Så det gäller att föräldrar är på sin vakt. Nu är vi också runt i skolorna och ger barnen olika strategier för att säga nej till att stjäla.

Polisen har överlämnat ärendet till de sociala myndigheterna.

Patrik Andersson