Vi klär oss som vi vill, fatta att det är ett mode!

Ungdomarnas starka reaktioner på skolans "keps- och kalsongförbud"

NYHETER

Signaturen "Jack Cadial" tycker att dagens ungdom är den snällast klädda generationen i jämförelse med hans egen:

"Jag är född 1964 och när jag gick på högstadiet fanns punkare med nålar i kinden, långhåriga hårdrockare, discofrisyrer mm. Dagens ungdom ser mycket snälla och beskedliga ut i sina kepsar. Kalsingar? Kom igen Tullbro!"

Dagens Tycktill-fråga samlade över 1 100 inlägg, där ungdomarnas åsikter om rätten att vara klädd som man vill dominerade stort. Men det finns läsare som hävdar att det behövs stil i skolan och arbetslivet:

"Tycker absolut att skolan ska ha rätt att i vissa avseenden styra hur eleverna klär sig. Jämför med ett stort företag som IKEA, inte skulle man vilja att deras personal gick omkring med trosor och kalsonger synliga..." (Signaturen EV)

"Varför skall inte skolan ha samma regler som alla andra arbetspatser? Hur klär barnen sig under prao-tiden t.ex.?De allra flesta av oss får anpassa oss efter vissa regler på arbetet,på fritiden kan man klä sig som man vill." (Karin)

"Tycker absolut att skolan kan få ha klädregler. Det finns det ju på restauranger, krogar etc. På vissa ställen får man ju inte ha jeans t.ex. Varför måste vi andra se andra människors halva rumpor bara för att de tycker att det är snyggt." (Maria Norberg)

Här kommer motbilden:

"Varför ska en skola ändra på en livsstil? Folk som klär sig i pösiga kläder, har ju det som livsstil. Det är ju helt sjukt att de ska stoppa de ifrån att gå in i biblioteket, om de inte byter klädstil. Skolan eller biblioteket är en dålig förebild i detta fall. Tänk lite på oss ungdomar!" (Mattias Lindqvist)

"Gud jag skäms när jag läser det här och det är min gamla högstadieskola som ligger bakom att löpen på Aftonbladet ser ut som den gör. Hur kan man låta någon och i dett fall en bibliotekarie ens få yttra sig om vad som är rätt och fel i en enskild individs kläd- och utseendeval?" (Fd elev i falkenberg)

"Det känns som en tillbakagång till en tid där utseendet är viktigare än personen under kläderna! Jag förstår att man använder kläderna till att visa vem man är, livsstil och grupptillhörighet mm. Jag kan inte förstå att man i ett demokratiskt samhälle vill ta den friheten ifrån folk!" (Björn K)

"jag går ettan på marksgymnasium å ja tycker att det är för jävligt att man inte får ha häng eller keps i skolan! isf. så skulle ju nästan varenda drama estet portas från gymnasiena runt om i landet!" (en förbannad ungdom!)

"Dagens skämt!! Bättre än serierna. Bara för att bibliotekspersonalen är så modemedveten och trendiga(?!) kan dem väl inte begära att alla är lika modemedvetna som de själva. Tummen upp för att den nya generationen ska gå i samma fotspår och använda sig av sockiplast och tumvantar." (Christoffer Bjärne)

"Hur juridiskt gångbart är det att neka elever vissa kläder i en skola där de enligt lagen är skyldiga att vara i i.o.m. lagen om skolplikt. Det här är inte en ordningsfråga utan en fråga om att inskränka elvernas rätt att se ut som dom vill." (Erik Ringkvist)

"Måste väl vara att själv bestämma hur man vill vara klädd? INGEN ska få bestämma hur andra människor går klädda, varken i skolan eller annars. Givetvis ska man inte gå runt halvnaken i skolan men det gör man väl inte då man har lite byxhäng och visar tros- eller kalsongkanten. En del av modet är det." (Roger Johansson)

"Så länge det inte råder uniformskrav måste man väl ändå få klä sig som man vill. Har aldrig riktigt förstått flertalet lärares extrema fixering vid kepsar mm. Så länge eleverna sköter sitt skolarbete spelar väl klädseln ingen roll." (Peter)

Björn Morian