Utpekad ligaledare dömd till fängelse

45-åringen greps i Danmark – fälldes för vapenbrott och häleri

NYHETER

Polisen kallar honom en av Sveriges mäktigaste kriminella personer.

Mannen greps i Danmark i höstas av två semesterlediga svenska poliser.

I dag dömdes den utpekade ligaledaren till fängelse för bland annat häleri och vapenbrott.

45-åringen anses vara ledare för den så kallade Naserligan, ett av Göteborgs kriminella nätverk.

Själv förnekar han både det och merparten av de brott han åtalades för.

Göteborgs tingsrätt dömer mannen till fängelse i ett år och tre månader för bland annat grovt häleri och anstiftan till grovt bedrägeri. Det handlar om Naserligans affärer med bilar.

45-åringen döms också för vapenbrott, en av få anklagelser som han har erkänt. Det gäller en pistol som hittats hemma hos honom.

– Jag är vapenfantast, sade mannen själv när han förhördes under rättegången i tingsrätten.

Frias på flera punkter

Men den utpekade ligaledaren frias också på ett flertal åtalspunkter, bland annat från misstankarna om grov utpressning och anstiftan till grov misshandel. Ett bilhandlarpar utsattes för knivhot och misshandel. 45-åringen var åtalad för att ha stått bakom misshandeln som utfördes av andra personer.

Bilhandlarparet har tidigare dömts för brott i samband med bilaffärer och vittnade i rättegången mot 45-åringen. Men tingsrätten anser inte att paret gjort ett helt trovärdigt intryck.

Mannen i bilhandlarparet har berättat att han var påverkad av narkotika vid misshandeln och inte har någon klar minnesbild av vad som hände. Den enda uppgift som skulle kunna knyta 45-åringen till händelsen är att bilhandlarkvinnan berättat att en av gärningsmännen talade om att ringa upp honom. Men uppgiften är för oprecis, anser tingsrätten och friar 45-åringen.

Fler dömda

Flera personer med anknytning till bilaffärerna döms också av tingsrätten. En 51-årig man döms till villkorlig dom och dagsböter för anstiftan till grovt bedrägeri och en 49-årig man till samma straff för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning. En 56-åring döms för olovligt förfogande. I hans fall ska tidigare utdömt fängelsestraff gälla även för den nya brottsligheten.

Den utpekade ligaledaren ska stanna kvar i häktet tills dess att domen vinner laga kraft.

Tidigare artiklar

aftonbladet.se/TT