Här spelar han in sin sista film

Filmaren James Miller mördades i Gaza

Foto: SCANPIX
I SKOTTLINJEN James Miller arbetade med ”Death in Gaza” när han sköts ihjäl. Filmen slutfördes av kollegor och belönades förra året med tre Emmy-priser i USA.
NYHETER

Den brittiske dokumentärfilmaren James Miller blev mördad av en israelisk soldat. Det har en Londonjury kommit fram till efter att ha studerat det uppmärksammade fallet.

Miller sköts ihjäl när han arbetade i Rafah i Gazaremsan 2003. Den israeliske officer, kallad ”löjtnant H”, som sköt har inte bestraffats, vilket utlöst brittiska protester. I Saint Pancras-domstolen i London riktades hård kritik mot Israel.

– Det är ett faktum att de israeliska myndigheterna ända från början inte samarbetat om omständigheterna kring Millers död, läste en taleskvinna ur juryns skriftliga slutsatser.

Vittnen har berättat för juryn att Miller sköts på nära håll, trots att han hade tydliga klädmarkeringar om att han var journalist och dessutom viftade med en vit flagga.

”Vi kan inte dra någon annan slutsats än att Miller faktiskt mördades”, sammanfattades utredningen.

Israels Londonambassad reagerade genom att beklaga Millers död och uppge att ”en mycket grundlig utredning” visat att det inte går att juridiskt gå vidare med fallet.

Filmen Miller arbetade med, ”Death in Gaza”, slutfördes av kollegor och belönades förra året med tre Emmy-priser i USA.

TT-Reuters