Vägverket varnar för påsktrafiken

NYHETER

Stockholm

En av de farligare trafikhelgerna, påsken, närmar sig.

Den sena vintern ställer också till med extra problem i påsktrafiken.

Vintern har varit lång i Sverige och det märks på vägnätet.

Även om påskhelgen kommer förhållandevis sent i år varnar Vägverket bilisterna för att slappna av eftersom det fortfarande är stora risker för hala vägar.

  Man ska köra på vinterprogrammet. Jag menar att hjärnan ska vara inställd på att det är nästan vinter på många ställen, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör vid Vägverket, till TT.

Det är tillåtet att plocka av vinterdäcken nu, men Tingvall tycker att bilister ska tänka en gång till innan de gör det om de ska ut på långa resor.

Många passar på att ta ledigt i samband med barnens påsklov och det gör att trafikökningen på vägarna inleds redan på fredagen före påsklovet. Något som syns i statistiken för dödsolyckor kring påsk de senaste 15 år. Där är det tre dagar som utmärker sig negativt: Fredagen före påsklovet, långfredagen och påskdagen. Under de dagarna ökar antalet trafikdödade.

  Den här typen av helg är det mycket trafik ute på det stora vägnätet. Det är också mycket festande och det gör att det är fler i genomsnitt som avlider i krockar, säger Claes Tingvall.

Han säger att många av de dödsolyckor som inträffar på till exempel påskdagen sker på natten. Höga hastigheter och alkohol är ofta med i bilden vid de olyckorna. Däremot inträffar få dödsolyckor på annandagen.

  Med åren har det vanliga resandet blivit hyfsat säkert. Trafiken går på ett mötesfritt vägnät och farten har sänkts en del, men med olyckorna som hänger ihop med festande har det inte hänt så mycket, säger Claes Tingvall.

Fredrik Gunér/TT

ARTIKELN HANDLAR OM