Björnen åt upp honom

Naturfilmaren spelade in sin egen död

1 av 4 | Foto: ATLANTIC
BARA HANDEN BLEV KVAR Björnforskaren och dokumentärfilmaren Timothy Treadwell blev slukad av en grizzlybjörn.
NYHETER

Filmare lever farligt.

Timothy Treadwell spelade in sin egen död när han slukades av en grizzlybjörn.

Hans brittiske kollega James Miller mördades när han filmade i Israel.

Bara en bit av underarmen med ett armbandsur hittades av grizzlyälskaren Timothy Treadwell.

I 13 somrar levde han med de farliga rovdjuren i Alaska innan både han och hans flickvän 2003 föll offer för en hungrig grizzly.

Den excentriske före detta missbrukaren var inte precis någon konventionell naturfilmare. Han såg björnarna som gosedjur och kunde gå fram till dem och sjunga "Jag älskar er!" med hög och ljus röst, enligt filmsajten imdb.com.

Flickvän dog också

Parets hjärtskärande skrik när de attackeras och dödas spelades in av en videokamera som låg påslagen med linsskyddet på.

I dag har Werner Herzogs film, "Grizzly Man", om Timothy Treadwell svensk premiär.

Ljudsekvensen finns inte med. Men Werner Herzog själv har lyssnat på delar av den, innan han bad att få bandet avstängt.

- Jag hade ingen aning om vad jag förväntade mig. Bara varningar från förundersökningsledaren som sa att det var det mest skräckinjagande han hört i hela sitt liv, säger Werner Herzog till Herald Tribune.

Filmaren blev mördad

Samtidigt som filmen har svensk premiär har en engelsk domstol nu slagit fast att den brittiske filmaren James Miller mördades när han spelade in "Death in Gaza" i Gazaremsan 2003. Han sköts från nära håll av en israelisk officer, trots att han bar tydliga klädmarkeringar som visade att han var journalist och trots att han viftade med en vit flagga.

- De israeliska myndigheterna har inte samarbetat med utredningen, sa en taleskvinna för juryn.James Miller. Foto: AFP

Eva Buskas