Här skiner solen i påsk

SMHI-prognos lovar solchock på långfredagen

Foto: PEA BJÖRKLUND
De kommer med sol I nästa vecka dyker påskgummorna upp och med dem kommer solen om man ska tro SMHI:s specialprognos förAftonbladet.
NYHETER

Långfredagen - en solchock.

Påsken blir riktigt vårlig. Emellanåt.

- Det blir längre och kortare perioder av fint väder över hela landet, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

SMHI har gjort en unik påskprognos för Aftonbladets läsare. Den lovar äkta aprilväder.

- Vi är inne i en lågtrycksperiod, men lågtryck har en tendens att passera ganska snabbt. Under påskveckan kommer solen att titta fram i perioder över hela landet och det ser ut att kunna bli åtskilliga plusgrader. Långfredagen blir bäst, säger Therese Fougman.

Mest tur i norr

Vädret blir visserligen ostadigt med en hel del skurar, men med något varmt att dricka - och regnkläder i närheten - kan påsken bli riktigt lyckad ändå.

- Norrlänningarna har mest tur. De kommer få det mest stabila vädret, särskilt på fjällen. Där blir nätterna kalla så snön ligger fortfarande kvar medan dagarna ger uppehåll med sol och plusgrader, säger Therese Fougman.

Lågtrycket som kommer att dra upp över landet nu i helgen försvinner lagom till inledningen av påskveckan. Under tisdagen spås uppehåll över stora delar av landet innan nya lågtryck drar in västerifrån och ger en ostadig onsdag och torsdag. Sedan kommer äntligen solen.

Risk för halka

- Under fredagen drar lågtrycket bort mot Finland och chansen är stor att himlen spricker upp, säger Therese Fougman.

Men lågtrycket släpper inte greppet helt, framför-allt södra Sverige får räkna med ett växlande mellan regn och sol under resten av helgen.

- Eftersom det blir både nederbörd och sol som smälter snön på dagen medan natten sedan är kall finns risk för halka på morgonen. Så var försiktig i trafiken, säger Therese Fougman.

Prognos för påskveckan

Klicka på bilden för att få fram en stor version

Jill Sjölund