”Jag var livrädd för hallicken”

Svetlana, 24, var sexslav

Foto: krister hansson
flera kunder om dagen Polisen i Frankfurt tror att det kommer en anstormning av prostituerade under fotbolls-VM. Det här är Jolina som precis har kommit till Frankfurt från Brasilien. Hon jobbar på "Eros Center" vid centralstationen i staden. För att få ihop pengar till hyran, som ligger på över tusen kronor per dygn, tvingas hon ta emot flera kunder om dagen.
NYHETER

FRANKFURT

FRANKFURT. Det är Svetlana, 24, debatten om att bojkotta fotbolls-VM handlar om.

Hon lurades till Tyskland med löfte om att bli dansös, men tvingades istället prostituera sig på bordeller.

- Min hallick tog hand om alla pengarna. Om jag inte lydde misshandlades jag, säger hon.

Lurad Svetlana från Ryssland lovades ett jobb i Tyskland, men tvingades in i prostitution.

Om ett par månader börjar fotbolls-VM i Tyskland. Då väntas enligt inofficiella beräkningar 40000 tvångsprostituerade anlända till Tyskland för att ta hand om alla besökande män.

De flesta av de här kvinnorna delar Svetlanas öde. De har lockats till Tyskland med löften om normala arbeten.

Istället tvingas de in på bordeller, deras pass tar hallicken hand om och om de inte går med på att sälja sex utsätts de för hot och misshandel.

"Hade inget pass"

- På gränsen mellan Polen och Tyskland fick jag veta att jag inte skulle arbeta som dansös som jag hade blivit lovad. Jag blev rädd, men jag kunde inget göra. Jag kunde ingen tyska och hade inget pass, säger Svetlana.

Aftonbladet träffar Svetlana på organisationen FIM:s kontor i Frankfurt. När hennes hallick greps av polisen fick hon hjälp av FIM till ett normalt liv. Förkortningen FIM står för "Frauenrecht ist Menschenrecht" - kvinnorätt är människorätt.

Svetlanas berättelse om åren som tvångsprostituerad i Tyskland är en berättelse om hur unga fattiga kvinnor från Östeuropa tvingas bli sexslavar.

År som för all framtid satt djupa spår i hennes själ.

- Jag blir fortfarande äcklad när män vill ha sex med mig.

Svetlana fördes från hemstaden i Ryssland direkt till en bordell i Halle. Där tvingades hon prostituera sig i ett par veckor innan hon fördes vidare till en annan bordell i Dresden.

Rädd för polisen

- Jag kunde inte fly. Jag var livrädd för hallicken och jag var rädd för tyska polisen. Om de fått tag i mig hade jag skickats hem till Ryssland och där finns hallicken som från början sålde mig. Där finns inget skydd. Allt går att köpa för pengar - även polisen.

Svetlana såldes vidare mellan hallickarna och tvingades arbeta på olika bordeller över hela Tyskland.

Till slut träffade hon en man som hon trodde skulle hjälpa henne. I början var allt bra, men när han fick ekonomiska problem tvingades hon på nytt in i könshandeln.

- Han gjorde saker med mig som jag aldrig kommer att glömma. Han misshandlade mig och körde upp flaskor och andra saker i mitt underliv.

Vändpunkten kom när hallicken greps. Han dömdes till fem och ett halvt års fängelse. Svetlana vittnade mot honom.

Skulle utvisas

-Efter vittnesmålet skulle jag utvisas. Men jag vågar inte åka tillbaka till Ryssland. Dessutom har jag ingen där. Mina föräldrar dog i en bilolycka när jag var fem år gammal.

Svetlana är gravid när vi träffar henne. Den blivande pappan är en ryss med tyskt medborgarskap.

- Jag hoppas att vi kan gifta oss. I så fall kan jag stanna här i Tyskland.

Hon välkomnar JämO Claes Borgströms förslag om en svensk bojkott av fotbolls-VM.

-Det för det goda med sig att tvångsprostitution blir uppmärksammat. Ingen kvinna ska tvingas in i det som jag har utsatts för.

Läs mer

Tidigare artiklar

Ryska Svetlana, 24, lurades till Tyskland. Där tvingades hon till prostitution. Hon hotades, misshandlades och såldes från hallick till hallick som en slav. Under fotbolls-VM i sommar väntas 40000 kvinnor som Svetlana komma till Tyskland. JämO, Claes Borgström, har fått utstå både kritik och hån för sin uppmaning att bojkotta fotbolls-VM. Men Svetlana tycker att förslaget är bra.

Per-Ola Ohlsson