Polisen rustar för invasion av prostituerade

1 av 2
svårt jobb Wolfgang Meyer från polisen i Frankfurt jobbar för att motarbeta trafficking. "Det är svårt att hitta dem som tvingats bli prostituerade. Vi måste fråga varje enskild kvinna".
NYHETER

Polisen i Frankfurt mobiliserar för att stoppa den ökade prostitutionen i sommar.

Under fotbolls-VM beräknas antalet prostituerade i Tyskland fördubblas. Många av dem tvingas sälja sex under slavliknande förhållanden.

I Frankfurt spelas tre gruppmatcher och en semifinal under VM. Dessa fyra matcher räcker för att polisen ska befara att över 1200-1300 fler kvinnor än normalt arbetar i könshandeln.

Chef för den hopplösa och ofta otacksamma uppgiften att motarbeta trafficking i Frankfurt är kommissarie Wolfgang Meyer på kriminalpolisen.

- Det är svårt att hitta dem som tvingats bli prostituerade. Vi måste fråga varje enskild kvinna, säger han.

Kvinnor från öst

Polisen gör regelbundet razzior på bordeller och Eros Center för att kontrollera de prostituerades pass och arbetstillstånd.

Det är legalt att prostituera sig i Tyskland om man är EU-medborgare eller gift med en EU-medborgare.

- Kvinnor från Ryssland, Ukraina och Vitryssland prostituerar sig här illegalt. Förra året grep vi 70.

Polisen arbetar i nära samarbete med organisationen FIM, Frauenrecht ist Menchenrecht (kvinnorätt är människorätt), som tar hand om kvinnorna som tvingats att prostituera sig.

Får läkarvård

-Vi ser till att de får läkarvård om de behöver det och ledsagar dem till rättegångar när de ska vittna mot sina tidigare hallickar, säger Doris Eckhardt.

Inför VM i fotboll har FIM inlett kampanjen "Stoppa tvångsprostitutionen".

-Svenska JämO:s förslag hjälper oss att få uppmärksamhet, men jag tror inte att det är ett realistiskt med en bojkott, säger Doris Eckhardt.

Läs mer

Per-Ola Ohlsson