Soporna blir storpolitik

Maria Wetterstrand: Man vill ju inte bli tagen av en sopspion

Foto: BJÖRN LINDAHL
kritiker "Jag har stor förståelse för att man kastar annat än förbrukningsvaror", säger Maria Wetterstrand (mp).
NYHETER

Fler sopstationer åt folket och byt ut sopspionerna mot sopcoacher.

Det kräver miljöpartiets Maria Wetterstrand, som tröttnat på sin egen överbelamrade anläggning.

Foto: björn lindahl
Sorteringen är ett "jätteproblem", säger Maria Wetterstrand. "Alla skyller på alla."

Miljöpartiets ena språkrör är på väg för att sortera sina förbrukningsvaror vid återvinningscentralen i Örby i Stockholm.

- Det är en bit att gå. Sist jag skulle dit var stationen helt överbelamrad, så jag fick gå till en annan. Det fungerar liksom inte att jag lämnar mina påsar, så jag fick snällt gå till nästa, säger Maria Wetterstrand.

Maria Wetterstrand säger sig ha full förståelse för folk som inte orkar sortera när sopstationerna ser ut som de gör.

-Har man gått en kilometer så är det klart att man inte orkar släpa hem alla återvinningspåsar igen. Man blir ju förbannad över att det inte fungerar.

Wetterstrand har tagit upp problemet med Stockholmspolitikerna, men några konkreta svar har hon inte fått. Alla skjuter ifrån sig ansvaret.

-Stockholmspolitikerna skyller på statens regler, att det är lagstiftningen som är för otydlig. Sossarna tycker att det är kommunernas ansvar. Det är ett jätteproblem att alla skyller på varandra.

Kravmärkt barnmat

Vi är framme vid sopcontainerna och Maria Wetterstrand konstaterar att de ser okej ut i dag. Hon börjar pyssla med sorterandet och är noga med att allt hamnar på rätt plats.

-Man vill ju inte bli tagen av en sopspion, säger hon och skrattar medan hon placerar kravmärkta barnmatsburkar i rätt behållare.

"Obegripligt system"

-Jag har stor förståelse för att man kastar annat än förbrukningsvaror. Om man har köpt en hink med lingon så får man kasta den efteråt, men om man köpt en hink och använt till att plocka lingon i, så får den inte lämnas på en återvinningscentral. Det är ett obegripligt system, alla varor borde få läggas i återvinningen.

Om ens egen sopanläggning ständigt är överfull och skräpig tycker Maria Wetterstrand att man ska klaga.

-Ring både återvinningsföretaget och kommunen. Ju fler som ringer desto snabbare går det för dem att tömma behållarna. Jag tycker att det borde finnas sopcoacher som hjälper till på varje station, i stället för sopspioner.

Tidigare artiklar

Emma Löfgren

ARTIKELN HANDLAR OM