Reepalu åtalas för mutbrott

Bjudresa till Sydafrika kan fälla Malmös starke man

NYHETER

En gratisresa till en safaripark i Sydafrika har lett till åtal för Malmös socialdemokratiska kommunalråd, Ilmar Reepalu.

Tillsammans med Skånes före detta landshövding Bengt Holgersson åtalas han för mutbrott.

Foto: lars rosengren
Ilmar Reepalu, kommunstyrelseordförande i Malmö.

Samtidigt åtalas IT-bolaget Sigmas ägare och styrelseordförande Dan Olofsson för bestickning. Det var han som bjöd Reepalu, Holgersson och många andra till sin safarianläggning när den skulle invigas under Kristi himmelsfärdshelgen för två år sedan.

I sin stämningsansökan pekar kammaråklagare Per Nichols på att Sigma säljer datorprodukter både till länsstyrelsen och Malmö stad. Bjudresornas värde uppgår till minst 34000 kronor för Reepalu och minst 63000 kronor för Holgersson, som också tog med sig sin fru.

– Olofsson misstänks först ha erbjudit och sedan givit den här resan till Reepalu och Holgersson i ett korruptivt syfte, sade Per Nichols vid en presskonferens i Malmö på fredagen.

Han framhöll att de tre åtalade i stort håller med honom i sak, det vill säga att resan har ägt rum och att Olofsson bjudit. Däremot råder oenighet om syftet med resan.

– Det är det som rätten har att ta ställning till.

Överraskad

För Nichols är det Reepalus och Holgerssons höga tjänstepositioner vid tillfället för resan som avgör.

Ilmar Reepalu förnekar brott. Han säger till TT att Dan Olofsson har varit hans privata vän i över tio år, och att han fick Sydafrikaresan av honom som en 60-årspresent. Några affärsrelationer har överhuvudtaget inte förekommit med Sigmachefen.

Reepalus försvarare, advokat Leif Gustafson, är mycket överraskad över åtalet.

– Jag har väldigt svårt att förstå hur åklagaren resonerar. Det är en illusorisk tanke att Ilmar Reepalu skulle påverka inköpet av datorer någonstans långt ner i organisationen.

Även Holgersson förnekar brott och är förvånad över åtalet.

– Jag känner Dan Olofsson sedan länge och han bjöd mig och andra på en resa. Och mig veterligen har inte länsstyrelsen i Skåne några affärer med Dan Olofsson, i varje fall inga som jag har varit inblandad i.

”Gåvoförbud”

Holgerssons advokat, Per E Samuelson, anser åtalet fullkomligt obegripligt.

– Om det skulle gå igenom skulle det i praktiken innebära att det blev ett gåvoförbud för en politiker, att han inte får ta emot en gåva av en nära vän. Ett sådant samhälle har vi inte, och ska inte heller ha. Om du har en vän som är god för många miljarder, som i det här fallet, det är ungefär som om jag bjuder dig på en kopp kaffe, det är inte mer än så. Åklagaren har gått vilse i juridiken.

Utredningen har letts av riksenheten mot korruption, som sorterar under riksåklagaren (RÅ). Rättegången kommer att hållas i Malmö tingsrätt. Åklagaren har begärt att tingsrätten först ska hålla ett förberedande sammanträde om bevisningen.

Annette Fröstberg/TT , Thomas Hamberg/TT