Murvel utan matglädje

Pressklubben – minnesvärda öl men middagen är snart glömd

Foto: PETER WIXTRÖM, LINA BOSTRÖM EINARSSON
BIRA PÅ BAKFICKAN Pressklubben – ett perfekt ställe för ölälskare, för den som vill ta en bit mat till den belgiska biran så är det dock sämre ställt. Maträtterna kanske mättar men de är inget man minns en kvart efter det att tallriken är tom.
NYHETER

Nä, journalisterna sitter inte med cigarett i mungipan, skärmmössa på huvudet och knattrar på medhavda reseskrivmaskiner.

Men nog är det rätt mycket ”murvlar”, särskilt i de lite äldre generationerna, som häckar på den trivsamma pressklubben. Medlemmar i journalistförbundet har ju också tio procent rabatt på notan.

Hit går man nog i första hand för att umgås, i andra hand för att pröva nya spännande ölsorter och först i tredje hand för matens skull.

För de som älskar öl, är Bakfickan/Pressklubben rena eldoradot. Massor av sorter att välja bland, inte minst från Belgien. De är detaljerat beskrivna i menyn, man får veta vilka ölsorter som passar till vilka rätter.

Föga upphetsande

Maten gör dock tyvärr ingen människa särskilt glad. I bästa fall bara mätt.

Kalixlöjrom med råraka (168 kronor) eller Sikafors med karljohansvampcrème och tunnbrödsflarn (108 kronor) är föga upphetsande, Clam Chowder (95 kronor) är en oväntat smaklös soppa på musslor och potatis.

Förkärlek för kyla

Vi har prövat Saltim-bocca Romana (178 kronor) och ångad fjordlax (182 kronor) och blev mätta, men... en kvart efteråt är det knappt vi minns vad vi fick in på tallriken. Det är inte direkt rätter lagade med finess eller uppfinningsrikedom.

Då äter vi här hellre musslor. Kan beställas i halv- eller helkilo (84/198 kronor) och kan fås kokta i vitt vin, schalottenlök, vitlök och persilja eller i ett par spännande varianter, kokta i öl. Till det får man pommes frites och majonnäs.

Sedan har stället också en förkärlek för kyla. Det vita vinet serveras verkligen iskallt. Även en (i och för sig god) tiramisu (78 kronor) serverades så kall, att den var på gränsen till glass.

Bakfickan/Pressklubben

Matombudsmannen