Da Vinci-kodens öde avgjort i rätten

Friades från anklagelser om plagiat

NYHETER

Bästsäljaren "Da Vinci-koden" är inte ett plagian.

Det slog en domstol i Storbritannien fast idag.

Nu rullar lanseringen av filmen igång som planerat.

Foto: AP
Dan Brown på väg till rätten. Två historiker anklagar ”Da Vinci-koden” för plagiat. Det är andra gången bästsäljaren är föremål för en rättslig prövning.

I ”Da Vinci-koden” – en av tidernas bäst säljande romaner – påstås att Jesus överlevde korsfästelsen, gifte sig med Maria Magdalena och fick barn.

Amerikanen Dan Browns bok har sedan den landade på bokhandelsdiskarna 2003 inte bara lockat rekordartat många läsare, utan också rört upp mångas känslor.

Författaren har en gång tidigare stått anklagad för plagiat. Den gången friades han.

Den här gången kom anklagelserna från Michael Baigent och Richard Leigh, författare till den historiska boken ”The Holy Blood and The Holy Grail”. De menar att Dan Brown stulit den bärande idén från deras bok.

Biopremiären kan skjutas upp

Brown själv har försvarat sig med att hans bok är en roman - alltså fiktion. Han har dock hävdat att den bygger på en gedigen research. Och till nyhetsbyrån Reuters säger han att ”The Holy Blood and The Holy Grail” – fanns bland de 39 böcker och hundratals dokument han och hans fru läste under research-arbetet.

Efter tre veckors hårda förhandlingar kom domen idag.

Upphovsrättsexperter tippade på ett friande och fick rätt.

Vid en fällande dom skulle dessutom en av vårens stora filmpremiärer varit i fara. Filmen som bygger på ”Da Vinci-koden” är färdiginspelad med Tom Hanks och Jean Reno i rollerna och väntar bara på hårdlanseringen inför premiären i maj.

Dan Brown riskerade också att få betala rättegångskostnader på nära två miljoner dollar.

Den smällen får nu istället Michael Baigent och Richard Leigh, författarna som stämde honom för plagiat.

Helena Utter, Caroline Olsson