Slopa tv-licensen, inför betal-tv

– eller lägg allt på skatten!

NYHETER

Signaturen "Roggler" har ett förslag: Gör om 1, 2 och 4:an till betalkanaler, och "Samuel S" fyller på med: "Ta kostnaderna via skatten i stället!"

Många läsare erkänner ogenerat att man struntar i att betala tv-licensen. En vanlig ursäkt: Man vill inte betala för en tjänst som man inte använder!

Dagens Tycktill-fråga, Är det okej att smita från tv-licensen?, besvarades med nära 1 000 inlägg. Här kommer ett urval:

Vem vill smita?

"Nej, det är inte OK att smita från en avgift men det är fel att ge människor ett val. Det är som att lämna saker framme när man vet att man ska få besök (en kleptoman). Ta kostnaderna via skatten istället!" (Samuel S)

"Vi har många konstiga skatter o avgifter i Sverige, men TV-licens är den sjukaste. När jag ringde Radiotjänst för att säga upp för jag har andra kanaler sa dom att det är ett val jag gjort. Varför får jag inte välja om jag vill ha svt eller inte?" (Fredrik L)

"Jag ser inte på SVTs kanaler så varför ska jag betala så sjukt mycket pengar för ingenting? Det borde vara valfritt, låt de som vill se på de kanalerna betala och vi andra kan betala för de kanaler vi vill ha. Rättvist för alla." (Åsa Toss)

"Varför måste man betala för nått man ändå aldrig kollar på? Det är som o köpa en biobilljett och inte se den filmen, slöseri med pengar." (varför)

Betala med skatten

"Staten kan väll betala tv-licensen med skattemedel direkt så slipper vi tjaffset med vem som betalat tv-avgiften eller inte. Då slipper vi kostnaden för administrering(tv-avgiften samt kostnaderna för alla tvpejlare. De pengarna är det bättre går till att göra bättre tv-program." (Markus)

"Slopa tv-avgiften NU! De lägger om till digital tv och då ska alla KÖPA digitalbox om de vill se tv, om de nu var så sugna på att lägga om till digitaltv borde de kunnat köpa in ett gigantiskt lager med digitalboxar (för en otoroligt billig slant) och gett alla tv-tittare som betalar licensen!!" (Anna)

"Med tanke på att det nästan bara finns digitalutbud idag som kostar skjortan vet jag inte varför vi skall betala tv-licens. Måste vi borde den vara inbakad i digital tv leverantörernas priser." (betalare)

Parabol

"Slopa tv-licensen!!! Tar man emot via satelite så ska man inte betala licens. Du betalar redan en summa varje månad för att få se kanaler (kvalitet). Nä skrota sveriges television för dom bara visar en massa repriser och skit som så ska det låta m m." (Patrick Andersson)

Sanslöst !

"En TV kostar 5000 kr o att livslängden är ca 10 år. På 10 år kostar TV-skatten 20 000 kr. Dvs skatten är 4 ggr mer än priset för själva produkten-inser ni inte det orimliga ? Med samma proportioner skulle t ex Vägtrafikskatten blivit ca 45 000 kr per år!" (Orimligt!)

TV-licens - ett kommunistarv från förr

"Hur är det möjligt att man i dagens samhälle kan tvinga folk att betala för något dom inte vill ha. Inga vanliga företag kommer undan med det. Men Radiotjänst/staten de gör det. Nu när digitaltv:n marscherar in på marknaden hade det inte varit något som helst problem att låta svt bli ett tillval. (Micael Johansson)

Vill du läsa samtliga 1 000 inlägg kan du klicka på länkarna nedan.

Läsarnas budskap till politikerna:

Björn Morian

ARTIKELN HANDLAR OM